Niks te verbergen? Boete!
De stelling dat wie niks te verbergen heeft, ook niks te vrezen heeft, kan definitief de prullenbak in. De Fraudewet pakt voor het overgrote deel goedwillende mensen die niet in de pas lopen met de instituties.
In maart 2012 komt staatssecretaris de Krom (VVD) van Sociale Zaken met het idee de boetes voor fraude met uitkeringen en toeslagen fors te verhogen. Het centrale punt in deze Fraudewet is de overtreding van de inlichtingenplicht. Want de overheid niet inlichten, is natuurlijk fraude. Verzuim je als burger je gegevens juist en op tijd aan de instanties te melden, dan ben je de klos, ongeacht of er sprake is van opzet of dat het een verschrijving betreft. Bedroegen de boetes eerder zo'n 10% van het ten onrechte verkregen bedrag, nu moest dat 100% worden. Een voorstel van de SP om de boetes te verzachten voor mensen die een eerste keer een fout maken, wordt niet aangenomen. Bovendien wordt maatwerk door ambtenaren onmogelijk gemaakt. Boetes worden wettelijk voorgeschreven en daar mag niemand van afwijken.
Uiteindelijk stemmen op 5 juli 2012 GroenLinks, D66, VVD, SGP, ChristenUnie, CDA en de PVV voor dit wetsvoorstel. PvdA, SP en Partij voor de Dieren zijn tegen.
Bang
De Fraudewet kan niet los gezien worden van het wetsvoorstel uit 2013 van minister Asscher (PvdA) van Sociale Zaken om de burgers structureel door te lichten. Het SyRI-systeem is inmiddels ruimschoots in de media besproken. Door gegevens op allerlei gebieden aan elkaar te koppelen, kan de overheid zien of u een risicogeval bent voor het frauderen met uitkeringen en toeslagen. Zo ja, dan volgt er nadere inspectie. Als dan blijkt dat u niet in de pas van de instituties loopt, worden verstrekte bedragen teruggevorderd en volgt een boete van 100%.
Mensen worden bang van deze overheid. In het rapport van de ombudsman zijn tal van voorbeelden opgenomen van goedwillende mensen die zo geschrokken zijn, dat ze wel uitkijken om nog een keer iets te ondernemen wat mogelijk een overtreding van de inlichtingenplicht met zich meebrengt. De overheid dwingt mensen precies in de pas te lopen op straffe van zware sancties. Mensen willen nu niets meer met het UWV te maken hebben, krijgen slapeloze nachten van de Sociale Verzekeringsbank of zitten liever op de bank dan dat ze tijdelijk of onregelmatig werk accepteren. Geef ze eens ongelijk, want in de wirwar van regels is een boete van 100% zo opgelopen.
De tijden dat goedwillende mensen niets te vrezen hadden van onze controlestaat zijn definitief voorbij.