Afzwakken Wob onacceptabel

Volgens oud-minister Donner zijn wetten als worsten, niemand wil weten hoe ze gemaakt worden. Toch heeft het kabinet ervoor gekozen om een voedsel- en warenautoriteit op te zetten.

Net zoals de NVWA toezicht houdt op een goede voedselkwaliteit in Nederland, houdt de journalistiek toezicht op de kwaliteit van de democratie in Nederland. Om deze controle goed uit te kunnen voeren is openbaarheid van overheidsinformatie noodzakelijk. Deze openbaarheid wordt afgedwongen door de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Ook voor het privacy-grondrecht is dit belangrijk. Zo is er met een beroep op de Wob informatie beschikbaar gekomen over onder andere de inzet van kentekenscanners, gemeentelijk cameratoezicht, de inzet van drones en de cijfers over het aftappen van Nederlandse staatsburgers.

Minister Plasterk wil de wet nu afzwakken door de boete eruit te halen als overheidsinstellingen te laat informatie beschikbaar maken. Dit is volgens ons niet de juiste weg. Om die reden hebben wij onderstaande punten ingebracht bij de internetconsultatie over dit wetsvoorstel.

Er ligt een beter voorstel

Het beste voor de openbaarheid van bestuur en democratie in dit land zou zijn als de minister het voorstel van GroenLinks en D66 als basis zou nemen voor de nieuwe Wob en dat zou uitbreiden met een aantal van de punten uit dit voorstel.

Momenteel horen wij al niet meer bij de landen waar openbaarheid hoog in het vaandel staat. Om niet nog verder achter te gaan lopen, zouden minstens de volgende punten gerepareerd moeten worden:

  • Als de dwangsommen worden teruggebracht naar het niveau van voor de laatste wetswijziging, dan dient de beslissingstermijn ook teruggebracht te worden naar de twee weken die het was.
  • Er worden veel taken overgebracht naar semi-publieke instellingen die wel volledig met belastinggeld worden betaald. Hierdoor neemt de invloed van de burger op het besluitvormingsproces en de controlemogelijkheden van journalisten af. Semi-publieke instellingen zouden daarom ook onder de Wob moeten vallen.
  • Aangezien de overheid zeer regelmatig de beslissingstermijnen overschrijdt, zou er gestreefd moeten worden naar meer Wob-ambtenaren. In het originele voorstel werd geschat dat er 30 ambtenaren per ministerie nodig zouden zijn.
  • In de geest van de wet zou de overheid veel meer documenten standaard openbaar moeten en kunnen maken. Dit zal de druk op de ambtenaren en het aantal Wob-verzoeken enkel ten goede komen.
  • Het is voor journalisten belangrijk dat er naast de rechter, een andere methode blijft om druk te zetten als het proces van een Wob-verzoek niet goed verloopt. In andere landen maakt men hiervoor gebruik van de ombudsman of een vergelijkbare onafhankelijke functionaris die hiervoor aangesteld is.

Geen misbruikcijfers openbaar

Het ironische is dat de overheid geen cijfers over het aantal Wob-verzoeken prijsgeeft, waardoor er niet goed getoetst kan worden of dit wetsvoorstel wel noodzakelijk is. Uit verschillende bronnen blijkt wel dat het totale misbruik klein lijkt te zijn (pdf) in Nederland. Wij willen de minister verzoeken om dit voorstel niet in te dienen, omdat dit de problemen met de Wob niet oplost. Mocht de minister dit toch willen doorzetten, dan dienen tenminste de bovenstaande punten in het nu voorliggende wetsvoorstel te worden meegenomen.

reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven.

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Laatste reacties:

Slimme meter weigeren

Martee: Vattenval zit nu erg te pushen voor de installatie van een slimme meter (WarmteLink)....
tegenstander straling: Ik vind mijn privacy zeer belangrijk en op al die extra straling zit ik ook niet echt te wachten....
Anoniem: Installateurs en vastnetbeheerders liegen, misleiden en bedreigen er op los, maar laat je niet intimideren....

Privacy Stemwijzer Eerste Kamer gelanceerd

A. Noniem: De Privacy stemwijzer geeft op mijn Brave browser het volgende terug: Your connection is not private Attackers might be trying to steal your information from www....
Joop: Jaaaa, ik ging het ook meteen doen en vond het zeker geweldig!
kees: onmiddellijk doen!!! u zult verstelt staan, ik tenminste wel....

UWV geeft anderhalf miljoen werkgevers onnodig toegang tot register arbeidsbeperkten

anoniem: Ik zit in het doelgroepregister en baal daar ontzettend van! heb altijd goed gewerkt voor ik er in kwam tot ik ziek werd en een paar jaar in therapie moest....

Privacy-aanbevelingen voor verkiezingsprogrammas Tweede Kamerverkiezingen 2017

Guido: Leuke tekst, maar in praktijk werkt dit niet. Autoriteit persoonsgegevens moet vanwege geld, mankracht en middelen te kort kiezen welke zaak ze wel of niet nemen, dus die doen niets, en negeren ruim 15 jaar schendingen....

Vragen over kentenscannen door belastingdienst

annoniempje: Idd Caroline het gaat alle perken te buiten! Een stelletje bloedhonden zijn het! Nog meer mensen in de problemen en schuldenproblematiek in ons (A) Sociale Nederland!

Honderd gegevens per leerling voor de overheid

Anoniem: Ik mis praktische informatie over wat we kunnen doen....

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.085 seconden