Medische gegevens 47 miljoen Britse ziekenhuispatiënten aan verzekeraars verkocht

Medische gegevens van 47 miljoen patiënten van ziekenhuizen in het Verenigd Koninkrijk zijn verkocht aan een grote organisatie van Britse verzekeraars, zo meldt de engelse krant The Telegraph. De gegevens zijn verstrekt door de Britse openbare gezondheidsdienst National Health Service (NHS). Het gebruiksdoel van deze gegevens was het "verfijnen" van verzekeringspremies.

Het betreft patiënten die op enig moment tussen 1997 en 2010 in een ziekenhuis opgenomen zijn geweest en vallen onder de NHS. De NHS is een organisatie die beschikt over ziekenhuizen en huisartsenposten en biedt elke inwoner van het Verenigd Koninkrijk basisgezondheidszorg.

De patiënten zijn in de gegevens te herkennen aan hun geboortedatum en postcode. De verzekeraars combineerden de medische gegevens van verzekerden met de profielen van hun leefgewoonten. Deze gegevens kochten de verzekeraars onder meer aan bij kredietregistratiebureaus. Daarna werden de complete profielen gebruikt om zorgverzekeraars te adviseren over de hoogte van de premies die patiënten moesten gaan betalen. Resultaat hiervan was dat het merendeel van consumenten onder de 50 jaar hun premie zag stijgen.

”Gegevens hadden niet verkocht moeten worden”

Deze onthulling komt op een gevoelig moment. Enkele dagen eerder zijn plannen voor een medische databank, met patiëntendossiers van huisartsen en ziekenhuizen, in de koelkast gezet na grote zorg om de privacy van patiënten. Voorstanders claimen dat deze plannen op termijn levens kunnen redden door onderzoekers meer inzicht te geven in bijwerkingen van medicijnen, of door bijvoorbeeld de kwaliteit van hartoperaties te vergelijken tussen ziekenhuizen.

Tegenstanders zijn bezorgd over de privacy van patiënten, omdat deze geen inzicht krijgen in wie hun medische gegevens heeft of waarvoor ze worden gebruikt. De organisatie verantwoordelijk voor patiëntgegevens van de NHS heeft verklaard dat de gegevens niet verkocht hadden moeten worden.

Nederlandse situatie

In Nederland geldt het medisch beroepsgeheim waar het medische gegevens betreft. De gegevens in uw medisch dossier mogen niet verkocht worden. Alleen voor statistisch onderzoek mogen uw gegevens zonder voorafgaande toestemming gebruikt worden. Helaas gaat het ook daar met het anonimiseren niet altijd goed. Zo kwam minister Schippers in de knel toen bleek dat geanonimiseerde medische gegevens die door onderzoeksinstituut NIVEL werden verzameld toch tot personen herleidbaar waren.

Ook de scheidslijn met commerciële partijen is dun. Zo bezitten verzekeraars huisartsenposten. Er ligt een advies (PDF) van het College voor Zorgverzekeringen aan minister Schippers om zorgverzekeraars in de strijd tegen fraude inzage te geven in medische dossiers. Maar ook wordt het als onveilig beschouwde Elektronisch PatiëntenDossier (EPD/LSP) steeds breder ingevoerd. Met dit systeem kan men toegang krijgen tot medische gegevens van miljoenen deelnemers en het wordt op steeds meer tereinen als uitwisselingssysteem gebruikt. Denk daarbij aan 'ketenzorg' voor diabetes, cardiologie, astma en COPD, maar ook voor de ouderenzorg en GGZ. Ook zijn er vergevorderde plannen het systeem voor de gedecentraliseerde jeugdzorg in te zetten. Het EPD/LSP is in private handen. Hulpverleners krijgen een premie als ze meer mensen zover krijgen mee te doen met dit systeem. Deze premies worden (deels) door de zorgverzekeraars betaald.

Al met al is de situatie in Nederland niet zo uit de hand gelopen als in Engeland, maar de muur tussen de zorgverzekeraars en uw medische gegevens wordt steeds dunner.
 

reacties

Zover als in het VK komt het misschien niet, maar dat verzekeraars de komende jaren de hand op medische persoonsgegevens gaan leggen, is vrijwel onvermijdelijk.

De muur wordt inderdaad steeds dunner. Je vraagt je altijd af waarom verzekeraars zoveel geld stoppen in het LSP. Wat is toch hun belang?VPHuisartsen heeft niet voor niets een rechtszaak aangespannen om het LSP onrechtmatig te verklaren. Maar de rechtbank aarzelt nu al 4 weken om een zittingsdatum te plannen. De rechtsspraak is gelukkig onafhankelijk maar je zou haast denken dat ze bang zijn voor de consequenties van een uitspraak.

Patiënten gegevens bevatten veel gevoelige informatie. Verzekeraars zijn hier zeer bij gebaat. Immers een patiënt met kanker die zich wil verzekeren gaat de verzekeraar op termijn veel meer geld kosten dan een gezonde patiënt. Dergelijke patiënten zouden geweerd kunnen worden. Dat is strafbaar. Toch nemen we het in Nederland niet erg nauw met dergelijke gegevens. Dat is zeer schadelijk voor burgers. Recentelijk werd bijvoorbeeld nog besloten de gehele jeugdzorg over te hevelen naar de gemeente inclusief alle medische gegevens. Deze gegevens zijn straks inzichtelijk voor loketambtenaren. Dat is zeer beangstigend. Want de gemeenten gaan straks samenwerken met zorgverzekeraars. Kortom gevallen zoals in Engeland zullen hier ook meer gaan voorkomen en komen nu al voor.

heerlijk.iedereen kan je gegevens inzien en je hebt er zelf niks meer over te zeggen.een gevaarlijke ontwikkeling vind ik.zelf een medische geschiedenis en zou het erg vinden bv als dat bij je bedrijf zou komen.ik vind dat je zelf moet kunnen beslissen wat je wilt.of iedereen een pasje waar je gegevens opstaan.ga je naar de huisarts of ziekenhuis dan neem je het pasje mee.de nieuwe gegevens worden er tegelijk met het bezoek opgezet.blijft alles prive.

willen mensen je gegevens zien dan kan je zelf beslissen wat je doet.recht voorbehouden aan medici.

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Laatste reacties:

Slimme meter weigeren

Martee: Vattenval zit nu erg te pushen voor de installatie van een slimme meter (WarmteLink)....
tegenstander straling: Ik vind mijn privacy zeer belangrijk en op al die extra straling zit ik ook niet echt te wachten....
Anoniem: Installateurs en vastnetbeheerders liegen, misleiden en bedreigen er op los, maar laat je niet intimideren....

Privacy Stemwijzer Eerste Kamer gelanceerd

A. Noniem: De Privacy stemwijzer geeft op mijn Brave browser het volgende terug: Your connection is not private Attackers might be trying to steal your information from www....
Joop: Jaaaa, ik ging het ook meteen doen en vond het zeker geweldig!
kees: onmiddellijk doen!!! u zult verstelt staan, ik tenminste wel....

UWV geeft anderhalf miljoen werkgevers onnodig toegang tot register arbeidsbeperkten

anoniem: Ik zit in het doelgroepregister en baal daar ontzettend van! heb altijd goed gewerkt voor ik er in kwam tot ik ziek werd en een paar jaar in therapie moest....

Privacy-aanbevelingen voor verkiezingsprogrammas Tweede Kamerverkiezingen 2017

Guido: Leuke tekst, maar in praktijk werkt dit niet. Autoriteit persoonsgegevens moet vanwege geld, mankracht en middelen te kort kiezen welke zaak ze wel of niet nemen, dus die doen niets, en negeren ruim 15 jaar schendingen....

Vragen over kentenscannen door belastingdienst

annoniempje: Idd Caroline het gaat alle perken te buiten! Een stelletje bloedhonden zijn het! Nog meer mensen in de problemen en schuldenproblematiek in ons (A) Sociale Nederland!

Honderd gegevens per leerling voor de overheid

Anoniem: Ik mis praktische informatie over wat we kunnen doen....

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.098 seconden