Eerste Kamer, dankjewel!
En weer sprong de Eerste Kamer in de bres voor een degelijke en goede uitwisseling van medische gegevens. Waar de Tweede Kamer blijk geeft van tunnelvisie, maakt de Eerste Kamer haar rol als "kamer van bezinning" geheel waar en behoedt ons voor grote missers.
Eerder dit jaar stemde de Eerste Kamer het Landelijke Elektronisch Patienten Dossier (EPD) unaniem weg. Dit landelijk EPD heet in jargon het Landelijk SchakelPunt (LSP) omdat regionaal opgeslagen gegevens via dit schakelpunt landelijk uitgewisseld kunnen worden. Aan dit LSP is 14 jaar gewerkt en er is in die tijd 300 miljoen euro aan uitgegeven. En toch lukte het de minister niet om in de Eerste Kamer aan te tonen wat nu eigenlijk de voordelen van het systeem zijn.
Voorstanders dreigen met hel en verdoemenis als het systeem er niet komt. Het zou mensenlevens kosten vanwege alle fouten die nu gemaakt worden. Maar dat valt natuurlijk niet aan te tonen, want 95% van de patiënten laat zich in de regio medisch verzorgen. Dus wat heb je er dan aan dat gegevens landelijk beschikbaar zijn? Dan is een regionaal EPD toch voldoende zou je zeggen.
Blijkbaar vinden de huisartsen, apotheken en ziekenhuizen dit ook. Want toen bleek dat de overheid niet meer wilde meebetalen aan het LSP, trokken deze partijen zich ook terug. De beheerder van het LSP moest op 8 november erkennen dat er geen voldoende (financiële) steun was voor een private doorstart.
Dus de Eerste Kamer komt na lange discussie en gesprekken met experts tot de conclusie dat het LSP een slecht uitgevoerd en onnodig project is. De medische sector komt daarna feitelijk met dezelfde conclusie. En wat doet de Tweede Kamer? Die nemen even snel een motie aan waarin de minister wordt opgeroepen toch aan dit dode paard te trekken. De reden? Er is al zoveel in geïnvesteerd. Wel eens van het spreekwoord beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald gehoord?
Toch ging de minister gelijk aan de bak. Maar de Eerste Kamer reageerde verrassend snel. In een brief laat ze de minister weten dat wat ze ook doet, de Eerste Kamer er faliekant voor gaat liggen. Het onnodige en slecht beveiligde landelijk schakelpunt wordt dus ontmanteld per 1 januari. Eind goed, al goed. Met dank aan de Eerste Kamer.