Opstelten: vingerafdrukken vreemdelingen direct opslaan

Minister Opstelten wil een centrale database met vingerafdrukken van vreemdelingen direct invoeren. Hij vindt nader onderzoek of het systeem noodzakelijk is niet nodig. Dit schrijft hij in een brief aan de Eerste Kamer (PDF). Een vergelijkbare centrale database met vingerafdrukgegevens van Nederlanders is door de Tweede Kamer een jaar geleden juist afgeschaft. De Tweede Kamer vond de inbreuk op de privacy en de onbetrouwbaarheid van de gegevens te groot.

Op dit moment behandelt de Eerste Kamer een wetsvoorstel waarmee van elke vreemdeling tien vingerafdrukken worden afgenomen. Samen met een pasfoto en andere beschrijvende kenmerken, worden deze gegevens in een centrale database gestopt en tien jaar bewaard. Het is de bedoeling dat met dit systeem de identiteit van vreemdelingen kan worden vastgesteld, zodat fraude wordt tegengegaan. Daarnaast mag de politie de gegevens doorzoeken om onbekende verdachten bij misdrijven te vinden. Nederland gaat hiermee veel verder dan Europese regels voorschrijven. Er komen volgens de minister "meer dan een miljoen" vreemdelingen in de database. Een groot deel hiervan zijn asielzoekers.

Omvang fraude onbekend

Het is echter onduidelijk hoe groot het fraude-probleem is dat Opstelten wil aanpakken, omdat fraudegevallen niet worden geregistreerd. De minister wil dit ook niet onderzoeken. Hij werkt aan een 'integrale monitor identiteit' om inzicht te krijgen in identiteitsfraude in Nederland, maar die is pas eind 2013 beschikbaar. Al in 2010 werd in een uitgebreid onderzoek geconstateerd dat er geen goede fraude-registratie was.

Het CDA in de Eerste Kamer vindt dat er eerst goed onderzoek gedaan moet worden voordat zo'n kostbaar systeem met centrale database wordt ingevoerd. Pas als fraudegevallen geregistreerd worden, kan worden vastgesteld hoe groot de fraude is. Dan wordt duidelijk of een dergelijk systeem wel nodig is. Ook D66 en GroenLinks betwijfelen het nut en de noodzaak van het systeem.

Voor de minister is nader onderzoek niet nodig. Hij wil direct de centrale database invoeren. In het onderzoeksrapport uit 2010 wordt gezegd: "[Gemeenten] hebben tijdens de expertmeeting aangegeven dat ze het idee hebben ‘op grote schaal bedonderd te worden’. In combinatie met de door hen aangedragen kwantitatieve indicaties, vormt dit reden tot zorg." Voor de minister is dit voldoende basis: "Ik deel die zorg en acht het daarom niet nodig en ook niet wenselijk om bedoelde onderzoeken en daarop aansluitende vervolgmaatregelen af te wachten."

Voor Nederlanders juist afgeschaft

Voor Nederlanders is de centrale database met vingerafdrukken juist teruggedraaid. De Tweede Kamer kwam tot inkeer door de toenemende weerstand onder de burgers tegen de inbreuk op de privacy. De gegevens bleken bovendien onbruikbaar door de slechte kwaliteit van de afgenomen vingerafdrukken. Aansluitend heeft de Tweede Kamer de minister opgeroepen om zich in de EU sterk te maken de vingerafdrukken zelfs uit het paspoort te halen.
 

reacties

De invoering van de RNI dit jaar wordt niet eens afgewacht. Heel bijzondere timing.

Vingerafdrukken (decentraal) in je paspoort is een prima middel om het vervalsen ervan moeilijker te maken. Daarom zit er ook al een ander biometrisch kenmerk op (pasfoto).

Het centraal opslaan van die dingen en gebruiken voor andere doeleinden is gewoon fout.

@ egeltje

De vingerafdrukken in het paspoort opnemen is alleen zinvol als ze ook gecontroleerd worden. Als een paspoort wordt gebruikt om bij iemand aan te kunnen kloppen als er niet betaalt wordt maar er wordt niet naar de foto of de vingerafdrukken gekeken, en of die ook beide overeenkomen met de persoon die voor ze staat, dan heb je er helemaal niets aan (volgens mij is dat ook het grote identiteitsfraude probleem, men controleert de gegevens niet maar de rechter vindt het vervolgens wel een redelijke aanname dat ze de goede persoon hadden, dat moeten ze eerst maar eens aanpassen).

Ik heb ook het idee [door Gemeenten] op grote schaal bedonderd te worden.

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Laatste reacties:

Slimme meter weigeren

Martee: Vattenval zit nu erg te pushen voor de installatie van een slimme meter (WarmteLink)....
tegenstander straling: Ik vind mijn privacy zeer belangrijk en op al die extra straling zit ik ook niet echt te wachten....
Anoniem: Installateurs en vastnetbeheerders liegen, misleiden en bedreigen er op los, maar laat je niet intimideren....

Privacy Stemwijzer Eerste Kamer gelanceerd

A. Noniem: De Privacy stemwijzer geeft op mijn Brave browser het volgende terug: Your connection is not private Attackers might be trying to steal your information from www....
Joop: Jaaaa, ik ging het ook meteen doen en vond het zeker geweldig!
kees: onmiddellijk doen!!! u zult verstelt staan, ik tenminste wel....

UWV geeft anderhalf miljoen werkgevers onnodig toegang tot register arbeidsbeperkten

anoniem: Ik zit in het doelgroepregister en baal daar ontzettend van! heb altijd goed gewerkt voor ik er in kwam tot ik ziek werd en een paar jaar in therapie moest....

Privacy-aanbevelingen voor verkiezingsprogrammas Tweede Kamerverkiezingen 2017

Guido: Leuke tekst, maar in praktijk werkt dit niet. Autoriteit persoonsgegevens moet vanwege geld, mankracht en middelen te kort kiezen welke zaak ze wel of niet nemen, dus die doen niets, en negeren ruim 15 jaar schendingen....

Vragen over kentenscannen door belastingdienst

annoniempje: Idd Caroline het gaat alle perken te buiten! Een stelletje bloedhonden zijn het! Nog meer mensen in de problemen en schuldenproblematiek in ons (A) Sociale Nederland!

Honderd gegevens per leerling voor de overheid

Anoniem: Ik mis praktische informatie over wat we kunnen doen....

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.081 seconden