Bij justitie is de onderbuik leidend

Minister Opstelten heeft opnieuw voorgesteld om verdachten van terrorisme en pedoseksualiteit te dwingen hun wachtwoorden te geven. Opstelten volgt hiermee Engeland, waar je maximaal vijf jaar cel kan krijgen voor het niet geven van je wachtwoord. Terwijl je alleen nog maar verdachte bent.

Naar aanleiding van de digitale aanvallen op de banken, bedacht minister Opstelten dat het ook wel leuk zou zijn als de politie op afstand privécomputers zou kunnen binnendringen. Opnieuw is verdacht zijn voldoende. Met deze bevoegdheden zou het mogelijk worden om het versleutelen van gegevens (encryptie) te omzeilen . Maar het kan nog simpeler: in april 2011 stelde Jet Hoogendijk, hoofdofficier van justitie in Amsterdam, voor om encryptie geheel te verbieden. Een plan dat ernstig duidelijk maakt dat er alleen met onderbuikgevoelens gedacht wordt, en er geen experts worden benaderd. Het algeheel verbieden van encryptie zorgt er bijvoorbeeld voor dat al het bankverkeer van elke burger vrij simpel onderschept kan worden. Nu de banken zo zwaar onder digitaal vuur hebben gelegen, zal zo'n encryptieverbod er gelukkig niet snel komen.

Censuur

Deze maatregelen maken duidelijk dat de onderbuik leidend is bij de overheid bij ICT-gerelateerde plannen. Geen enkel idee is te gek: wat dacht u van het verbieden van praten over bepaalde onderwerpen via chatprogramma's, opnieuw bedacht door Jet Hoogendijk. Of een algeheel downloadverbod voor auteursrechtelijk materiaal. Wellicht een onsamenhangende lijst, maar beide ideeën zijn alleen uitvoerbaar als het gehele internetverkeer in Nederland opgeslagen, gemonitord en gefilterd wordt door onze internetproviders. Dit zou een gigantische inbreuk op onze privacy zijn en een enorm glijdende schaal, want als de data al beschikbaar is, is de stap naar censuur nog slechts een formaliteit.

Wat wil de overheid met al deze plannen bereiken? Uit de plannen om het internetverkeer of het reguliere verkeer te monitoren, blijkt dat het allemaal draait om monitoring van alles wat wij burgers doen. De belangrijkste reden die hiervoor genoemd wordt, is dat dit de veiligheid ten goede komt. Opsporing van criminelen moet wel beter gaan, zo is de gedachte. Veiligheid in ruil van privacy. Maar de politie heeft al te weinig mankracht om alle huidige data na te gaan, zoals bleek bij de vermiste broertjes uit Zeist. De politie verdronk in de beelden en maakte grote fouten, zoals met de camerabeelden uit Leersum.

Schijnveiligheid, betaald met privacy

Privacy wordt telkens ingeruild voor veiligheid, terwijl dit alleen maar om schijnveiligheid gaat. Maar hoe veilig voelt u zich als u constant bekeken wordt? De maatregelen om terrorisme tegen te gaan zijn bedoeld om onze vrijheid te garanderen, maar hoe kunnen we beweren dat we vrijer zijn dan ooit, terwijl ons gevoel van vrijheid van meningsuiting en bewegingsvrijheid ernstig geschaad wordt?

Telkens wordt privacy ondergeschikt gemaakt aan schijnveiligheid, gevoed door de angst voor terrorisme en pedoseksualiteit, angst welke deze plannenmakers misbruiken. Veiligheid en privacy zijn niet elkaars tegenpolen, ze liggen juist op dezelfde lijn. Zonder privacy kan er geen gevoel van veiligheid en vrijheid bestaan.

We moeten ons als burgers niet langer laten leiden door aangedikte angsten. We kunnen niet langer toestaan dat onze privacy, dat een fundamenteel onderdeel is van ons gevoel van veiligheid en vrijheid, het telkens verliest van schijnveiligheid. We moeten voorkomen dat we een mogelijkheid tot censuur creëren. Actie is geboden. Het is genoeg geweest met deze inbraak van de persoonlijke levenssfeer. Ik heb niets te verbergen, en juist daarom hoeft de overheid niets van me te weten.

Precies een jaar geleden verscheen op deze website ook een opiniestuk van Gwildor Sok. Inmiddels is hij een stuk somberder geworden over de privacy in Nederland.

reacties

Ik lees dat je inderdaad een stuk somberder bent geworden. Terecht. Ik las je vorige stuk en die was wel met een roze bril geschreven. Justitie is totaal de weg kwijt en privacy en andere rechten van de burgers kan ze allemaal geen zak schelen. En veiliger wordt het er niet van.

Politici vinden het prachtig om alle privacy van de burger op te heffen, zolang het maar niet hun eigen privacy is.

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Laatste reacties:

Slimme meter weigeren

Martee: Vattenval zit nu erg te pushen voor de installatie van een slimme meter (WarmteLink)....
tegenstander straling: Ik vind mijn privacy zeer belangrijk en op al die extra straling zit ik ook niet echt te wachten....
Anoniem: Installateurs en vastnetbeheerders liegen, misleiden en bedreigen er op los, maar laat je niet intimideren....

Privacy Stemwijzer Eerste Kamer gelanceerd

A. Noniem: De Privacy stemwijzer geeft op mijn Brave browser het volgende terug: Your connection is not private Attackers might be trying to steal your information from www....
Joop: Jaaaa, ik ging het ook meteen doen en vond het zeker geweldig!
kees: onmiddellijk doen!!! u zult verstelt staan, ik tenminste wel....

UWV geeft anderhalf miljoen werkgevers onnodig toegang tot register arbeidsbeperkten

anoniem: Ik zit in het doelgroepregister en baal daar ontzettend van! heb altijd goed gewerkt voor ik er in kwam tot ik ziek werd en een paar jaar in therapie moest....

Privacy-aanbevelingen voor verkiezingsprogrammas Tweede Kamerverkiezingen 2017

Guido: Leuke tekst, maar in praktijk werkt dit niet. Autoriteit persoonsgegevens moet vanwege geld, mankracht en middelen te kort kiezen welke zaak ze wel of niet nemen, dus die doen niets, en negeren ruim 15 jaar schendingen....

Vragen over kentenscannen door belastingdienst

annoniempje: Idd Caroline het gaat alle perken te buiten! Een stelletje bloedhonden zijn het! Nog meer mensen in de problemen en schuldenproblematiek in ons (A) Sociale Nederland!

Honderd gegevens per leerling voor de overheid

Anoniem: Ik mis praktische informatie over wat we kunnen doen....

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.121 seconden