Tweede Kamer ziet buitenlanders als potentiële criminelen.

Vorige week is de gewijzigde vreemdelingenwet door de Tweede Kamer aangenomen. In het wetsvoorstel wordt geregeld dat elke buitenlander van buiten de EU, die hier langer dan drie maanden wil blijven, alle tien zijn vingerafdrukken en een pasfoto in een database moet stoppen. Die database komt beschikbaar voor politie en justitie. Logisch, want alle buitenlanders zijn potentiële criminelen.

Voor Nederlanders wordt geen database met vingerafdrukken aangelegd. Dat plan was ooit al wel door de Tweede Kamer aangenomen, maar de maatschappelijke weerstand was enorm. Mensen willen niet zonder meer als potentieel crimineel in politiebestanden zitten. De vraag is ook of het wel past bij een vrije samenleving. Maar uiteindelijk gaf de technische kwaliteit de doorslag. Bij een steekproef bleek ca. 25% van de vingerafdrukken te slecht om mensen mee te identificeren. De Tweede  Kamer besloot dat je in de praktijk niets aan zo'n database hebt. Maar blijkbaar is dat geen argument als het om buitenlanders gaat.

PVV-plan

Dit wetsvoorstel past helemaal in het straatje van de PVV. Het zal niemand verbazen dat het ontstaan is vlak nadat de gedoogcoalitie met de PVV aan de macht kwam. Er was op 24 juli 2010 een wetsvoorstel ingediend om (twee, geen tien) vingerafdrukken van buitenlanders op te slaan en te bewaren. In dit voorstel was er nog geen sprake van dat deze gegevens voor opsporingsdiensten toegankelijk zouden worden. Dit voorstel was op een EU-verordening gebaseerd en werd dus vlak ná de verkiezingen van 9 juni 2010 bij de Tweede Kamer ingediend. Drie maanden later, op 24 oktober kwam het gedoogkabinet met de PVV aan de macht. Zeven maanden daarna, op 19 mei 2011, kondigt Rutte het huidige veel verdergaande wetsvoorstel* aan en wordt het eerdere wetsvoorstel weer ingetrokken. In maart vorig jaar stuurde hij het naar de Kamer.

Toen viel het kabinet. Het wetsvoorstel kwam op de voorlopige lijst met controversiële onderwerpen te staan, maar uiteindelijk werd het niet controversieel verklaard. PvdA vond het wel controversieel, maar VVD, CDA en PVV niet. Toch leek het wetsvoorstel te verdwijnen na de verkiezingen van 12 september 2012. Want de PVV verdween van het toneel en welke andere partij zou zo'n ongastvrij, discriminerend en stigmatiserend wetsvoorstel verder willen ondersteunen?

Maar dan blijkt een groot deel van de Tweede Kamer toch één pot nat te zijn. Want de coalitie van PvdA en VVD nam dit wetsvoorstel klakkeloos over en heeft het met zijn meerderheid probleemloos door de Tweede Kamer geloodst. Het verschil tussen de PvdA en de PVV in de behandeling van vreemdelingen is in de praktijk nul komma nul.

Kosten en baten

Nu zult u denken dat als er een meerderheid voor is in de Tweede Kamer, er echt wel een goede reden voor is. Als je bij zo'n beslissing principes opzij zet, dan is er vast een heel groot probleem dat opgelost moet worden. En het zal miljoenen euro's kosten. Een groot ICT-systeem moet worden opgetuigd, met beveiliging en autorisaties. Op veel plaatsen moeten kastjes komen om vingerafdrukken af te nemen. Met procedures voor de afname maar ook voor de vernietiging van vingerafdrukken en pasfoto's. Een duur systeem waar je alleen voor kiest als het een flink probleem oplost. Verschillende partijen in de Tweede Kamer vroegen naar het probleem dat deze database moet gaan oplossen. En wat zegt de verantwoordelijk staatssecretaris Teeven (VVD)? Dat hij het niet weet. Het systeem met managementinformatie doet het namelijk niet. "In het voorjaar van 2013 zal ik u naar verwachting de belangrijkste managementinformatie met terugwerkende kracht weer kunnen geven."

Dat vonden de VVD en PvdA voldoende reden om het systeem in te voeren. Dat deze PVV-erfenis  discriminerend en stigmatiserend is, maakt niet uit. Dat het miljoenen kost terwijl onduidelijk is welk probleem het oplost ook niet. PvdA of PVV. Wat maakt het eigenlijk uit.

* Dat de PVV dit wetsvoorstel nog niet ver genoeg ging, bleek afgelopen week toen ze een amendement indiende om elke restrictie voor justitie om toegang tot de database te krijgen, te laten vervallen. Dit amendement werd verder door geen enkele andere partij ondersteund en haalde het dus niet.

reacties

Een malloot oppert een idee en dat wordt zonder veel nadenken door anderen ingevoerd. Kortom, de politiek doet maar wat. Is iemand hier nog verbaasd over?

Wat een schandelijke beslissing van de tweede kamer!

Mag hopen dat de wijze mannen en vrouwen uit de eerste kamer beter kunnen nadenken dat onze tweede kamer. Kan het niet geloven dat de tweede kamer zich hiervoor leent.

Wij worden ook al als potentiƫle crimineel bekeken als we een supermarkt in stappen, en moeten eerst onze tas laten zien, en dat we niets gestolen hebben, voordat we de boodschappen mogen afrekenen. Kennelijk vinden we dit al normaal met zijn allen. Maar gelukkig maakt het niet uit of je hier geboren bent of immigrant bent, er wordt niet gediscrimineerd, iedereen is verdachte :-).

Alle gekheid op een stokje, met zoveel angst en wantrouwen als wij elkaar zien, daar kan niets goeds uit voortkomen.

Zorgwekkend is vooral hoe normaal zoveel mensen dit zijn gaan vinden, onder het motto "Ik heb toch niets te verbergen?".

het pvda watjesvolk legt criminelen liever in de watten inplaats van straf

Is terecht. Van de 10 meest gezochte misdadigers in Nederland is er niet een Nederlander. Dat zegt al genoeg. Maar ja, als er ook maar iemand een zinnig idee heeft met betrekking tot buitenlanders gaat meteen het fascisten alarm bij iedereen af.

We moeten echt af van die stuiptrekking af. Natuurlijk was de Tweede Wereldoorlog slecht, maar dat maakt van elke rechtse partij nog geen NSB or NSDAP.

Is er trouwens iemand in het bezit van een nieuw paspoort? Daar moet je namelijk ook vingerafdrukken voor afstaan. Dat vergeten we voor het moment maar even. Elsbeth, Eerste kamer, ga toch eerst even nadenken voordat je een reactie plaatst.

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Laatste reacties:

Minister duwt door met inzage medische dossiers door zorgverzekeraars

Theo Maas: Het is interessant om deze wijzigingen tegen de GDPR en AVG aan te houden....

Wetsvoorstel aanpassing sleepwet ondermaats

doet er niet toe: velen zijn u voor gegaan en hebben voor dit alles gewaarschuwd jaren terug, maar nee we zijn gek en weten niet waar we over praten....
Caroline: Eigenlijk is het dus zo dat wij allemaal moeten voldoen aan de AVG, we zijn bijna paranoia geworden over privacy, maar de overheid staat daar volledig boven en verzamelt letterlijk alles van ons....

Wetsvoorstel geeft minister vrijbrief voor vergaand doorlichten burgers

De_Democraat: Tja,dit gaat gewoon te ver,zo kan niemand meer vrij bewegen en leven in dit,land,we gaan steeds meer naar Chinese praktijken....
Middenstander: Volg over het onderwerp SyRI risicoprofilering ook de lopende discussies op Security....
redactie: @12 Het is onze ervaring dat de reacties op een internetconsultatie in ieder geval worden gelezen....
Dhr. R.O. Verheid: Overigens een vraag (als iemand dit leest). Hoe zinvol is het eigenlijk om te reageren middels de consultatie (wordt er iets meegedaan)? Daarnaast, zonder in complot theorieƫn te verzanden, vraag ik mij af of we inmiddels geen rekening moeten houden dat evt....

Slimme meter weigeren

J Prins: En het laatste gedeelte van de brief. U hoort uw medewerking te verlenen aan het vervangen van de elektrameter U heeft twijfels of Liander wettelijk gezien wel in haar recht staat om haar elektrameter in uw woning te verwisselen....
J Prins: Volgende Uw vraag over onderbouwing controle en afkeur Niet alleen Liander maar alle netbeheerders, meetbedrijven en leveranciers van warmte houden deze steekproeven onder de meters, waarbij Agentschap Telecom uiteindelijk beslist welke populatie meters worden afgekeurd....
J Prins: Vandaag het volgende bericht gekregen van Liander....

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.063 seconden