Medisch beroepsgeheim overboord bij vermoeden fraude

Waar minister Schippers (VVD) van Volksgezondheid in oktober 2012 nog een balletje opgooide om ons DNA uit ziekenhuisbanken met justitie te gaan delen, is de nieuwste gedachte dat beroepsgeheim ook opgeofferd mag worden ten behoeve van onderzoek naar fraude.

De minister liet een onderzoeksteam van de Erasmus Universiteit studeren op de vraag of medisch beroepsgeheim niet wat opgerekt kan worden. Deze onderzoekers geven aan dat de bestaande wetgeving voldoende mogelijkheid biedt tot doorbreking van het beroepsgeheim bij zwaarwegende belangen. Maar Schippers legt dit deel van de conclusie naast zich neer. Want het is wel heel comfortabel en handig om de boel wat op te rekken en zo ‘fraude te bestrijden’. Dus doet zij hiertoe vandaag in haar Kamerbrief een voorstel. Hierin stelt zij dat “iemand die fraude pleegt, geen recht heeft op medisch beroepsgeheim”. Zij gaat volledig voorbij aan het feit, dat de fraude op het moment van doorbreking van het medisch beroepsgeheim, nog niet is vastgesteld. De idee dat mensen onschuldig zijn tot hun schuld bewezen is zet Schippers dus overboord. Zij offert medisch beroepsgeheim op aan justitie.

Verzekeringsarts kan allang ingrijpen met bestaande wetgeving

Het medisch beroepsgeheim is een fundamenteel beginsel, cruciaal voor de behandelrelatie tussen patiënt en zorgverlener en voor het goed functioneren van de individuele gezondheidszorg. Hoe kan de minister denken dat mensen vrijuit durven blijven spreken bij hun behandelaar, als ze weten dat justitie op een later moment in de dossiers mag snuffelen? Als een verzekeringsarts fraude vermoedt, betekent dat dat iemand zich zieker voordoet dan hij is. Daar kan een verzekeringsarts allang iets mee: iemand goedkeuren voor werk en de uitkering stoppen. En mocht er vermoeden zijn van fraude door een zorgverlener, los het dan zo op dat een andere arts, die ook gebonden is aan het medisch beroepsgeheim, hiernaar kijkt.

Tot nu toe heeft de wetgever bij de afweging tussen het belang van het medisch beroepsgeheim (vrije toegang tot de zorg) en andere belangen (bijvoorbeeld veiligheid en fraudebestrijding), het belang van vrije toegang tot zorg laten prevaleren. Maar blijkbaar gaat ze nu de prioriteit aan opsporing en vervolging geven. Goede behandeling en zorg komen daarmee op de tweede plaats. En zo blijkt het ministerie van Volksgezondheid steeds meer een verlengstuk van justitie te worden.

Opbrengst wetswijziging onduidelijk

Nergens geeft de minister aan welk deel van de fraude of hoeveel er aan fraude met deze actie van haar opgespoord kan worden. Blijkbaar is het voor haar niet belangrijk wat deze nieuwe voorgenomen aantasting van het medisch beroepsgeheim op gaat leveren.

We weten inmiddels allemaal hoe het met dit soort maatregelen gaat. Als er eenmaal een principe aan de kant geschoven is, wordt het prijsschieten. Straks mag het medisch beroepsgeheim ook doorbroken worden bij andere 'zware' delicten. En daarna ook bij lichtere. Het is een glijdende schaal. Principes en grondrechten zijn steeds minder in goede handen bij onze bestuurders.

Mijn voorstel is dat iedereen op z’n eigen winkel past en de ministeries van Volksgezondheid en Justitie gescheiden blijven. Of moet ik zeggen: weer gescheiden worden?

Eerste Kamer tegen inzage medisch dossier zonder toestemming

De Eerste Kamer gaat niet akkoord met het wetsvoorstel waarmee zorgverzekeraars zonder toestemming inzage kunnen krijgen in medische dossiers bij een vermoeden van fraude. De Tweede Kamer ging eerder wel akkoord.
Lees verder >>>

reacties

En wéér is iedereen verdacht en een crimineel. Eerst voerde kabinetten allerlei maatregelen in om terroristen te bestrijden. Inmiddels geloven mensen dat niet meer. Toen moetsen we onze vrijheden inleveren want kinderporno. En nu moeten al onze gronrechten wijken want er is fraude.

Inmiddels kost het opsporen van de overgebleven fraude meerd dan de fraude zelf. We kunnen beter onze aandacht richten op gelegaliseerde fraude, En dan bedoel ik dus de graaiers aan de top. Maar dat heet geen fraude, maar "we werken er keihard voor".

Het draagvlak voor deze maatregelen wordt steeds kleiner. Dáár zou de minister eens over moeten nadenken.

Er wordt nagedacht dat het draagvlak steeds kleiner aan het worden is, van de steeds nieuwe excusen die verzonnen worden.

De grote uitdaging lijkt mij meer in het vlak te liggen om de mensen hierover goed voor te lichten wat de consequeties zijn. En dan nog zien te mobiliseren in een duidelijk protest. Mijn indruk is dat nederlanders nog niet zo snel in actie komen.

Het moet nog gekker worden hier. Niet normaal en blijven ze zeggen dat Nederland een vrije land is? Not je heb geen enkele privatieteit hier.

Ze willen alles weten zelf welke kleur onderbroek je draagt enzo.....

Waar gaan we naar toe. De volks moet zich meer laten horen . Ze laten ze te veel trappen door de politiek en regels.

Het moet toch duidelijk zijn dat medische gegevens tegen een persoon gebruikt kunnen worden.

Dit is zeer zorgwekkend en te idioot voor woorden, vooral omdat het om een zo klein percentage gaat én zorgverleners daarvan het grootste deel frauderen.

Ik voel me niet geroepen om mijn medische gegevens aan de eerste de beste vrij te geven.

Wie heeft deze regering op het paard geholpen? You get what you want.

Dit mag niemand pikken.

Mw. Schippers werkt wel erg hard , om de belangen van de zorgverzekeraars veilig te stellen . Eerst de "markt werking" in de zorg, waarin 1 van de partijen (zorgverzekeraars) alle macht toegeschoven krijgen.

Nu dit weer. Terwijl de mega salarissen en bonussen van de zorg bestuurders ongemoeid blijven .

Mw. Schippers koopt met publiek geld een lucratieve commissaris functie bij een of meerdere zorgverzekeraars !

Hebben de zorgverzekeraars ook geheimplicht. Straks zit er iemand op een feestje dood leuk jouw medisch dossier te bespreken. Ik ben zwaar tegen

Ik wil ook heel graag het medici dossier in kijken van me man daar staan volgens mijn gevoel heel veel uitspraken in waar ik het niet mee eens ben mijn man heeft na een rug operatie binnen vierentwintig uur twee herseninfarct gekregen omdat ze hem met een te hoge bloeddruk hebben geopereerd vervolg nu me man is rechts verlamt heeft last van zn geheugen kan rechts niet meer goed zien. En onze leven is wel honderkeerd gedraaid nu want hoe nu veder je staat machteloos en zoek het maar uit u verzorgd je man maar u rijd hem maar drie keer per week naar het ziekenhuis voor zijn therapieën ??

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Laatste reacties:

Slimme meter weigeren

Martee: Vattenval zit nu erg te pushen voor de installatie van een slimme meter (WarmteLink)....
tegenstander straling: Ik vind mijn privacy zeer belangrijk en op al die extra straling zit ik ook niet echt te wachten....
Anoniem: Installateurs en vastnetbeheerders liegen, misleiden en bedreigen er op los, maar laat je niet intimideren....

Privacy Stemwijzer Eerste Kamer gelanceerd

A. Noniem: De Privacy stemwijzer geeft op mijn Brave browser het volgende terug: Your connection is not private Attackers might be trying to steal your information from www....
Joop: Jaaaa, ik ging het ook meteen doen en vond het zeker geweldig!
kees: onmiddellijk doen!!! u zult verstelt staan, ik tenminste wel....

UWV geeft anderhalf miljoen werkgevers onnodig toegang tot register arbeidsbeperkten

anoniem: Ik zit in het doelgroepregister en baal daar ontzettend van! heb altijd goed gewerkt voor ik er in kwam tot ik ziek werd en een paar jaar in therapie moest....

Privacy-aanbevelingen voor verkiezingsprogrammas Tweede Kamerverkiezingen 2017

Guido: Leuke tekst, maar in praktijk werkt dit niet. Autoriteit persoonsgegevens moet vanwege geld, mankracht en middelen te kort kiezen welke zaak ze wel of niet nemen, dus die doen niets, en negeren ruim 15 jaar schendingen....

Vragen over kentenscannen door belastingdienst

annoniempje: Idd Caroline het gaat alle perken te buiten! Een stelletje bloedhonden zijn het! Nog meer mensen in de problemen en schuldenproblematiek in ons (A) Sociale Nederland!

Honderd gegevens per leerling voor de overheid

Anoniem: Ik mis praktische informatie over wat we kunnen doen....

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.101 seconden