‘Persvrijheid belangrijker dan privacy’

Rechtbankverslaggever Chris Klomp ziet niets in het voorstel van advocaat Richard Korver om het publiceren van gegevens van slachtoffers van misdrijven strafbaar te maken. “Het openbaar maken van gegevens hoort bij persvrijheid. Soms moet voor die persvrijheid nu eenmaal een prijs betaald worden.” aldus Klomp in reactie op het artikel op Privacy Barometer.

Moeten slachtoffers die prijs dan maar betalen?
“Soms gaat het algemeen belang inderdaad voor het individuele belang van een slachtoffer. Dan is het goed om een slachtoffer een gezicht te geven. Je tekent op wat er is gebeurd. Het is aan de rechter om maatschappelijk belang versus privacybelang van het slachtoffer af te wegen.”

Maar de rechter kan alleen bestaande wetten toepassen. Dan moet er misschien een wet bij.
“Je moet geen wetten maken die niks toevoegen. De journalistieke mores is in Nederland veel beter dan in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten, waar je bij wijze van spreken al met je gegevens op een billboard komt te staan als je verdacht wordt van iets. Dat doen we in Nederland niet. Redacties voeren goed overleg voor ze overgaan tot plaatsing. Vele namen en foto’s halen nooit de krant. We zijn namelijk al gehouden aan gedragscodes, zoals dat je niet onnodig schade toebrengt aan mensen. Er kan bovendien al gestraft worden wegens laster en smaad. Ook het publiceren van namen van verdachten is bij mijn weten niet verboden, we doen het uit onszelf niet.”

Toch zagen we in 2011 nog een slachtoffer van een groepsverkrachting die met naam en toenaam voor eeuwig op internet staat. Zij werd daarna door andere jongeren ‘slet’ genoemd en ze had naar eigen zeggen geen leven meer. Justitie ging daar in de fout, maar journalisten hebben die naam verspreid.
“Dit voorval lijkt mij geen reden om aan persvrijheid te gaan tornen. Justitie liet de naam in eerste instantie vallen. Beleid veranderen doe je op basis van een echt probleem, niet naar aanleiding van enkele eventuele incidenten. Vertrouw een beetje op de zelfregulering van de pers tot bewezen is dat journalisten er een potje van maken.”

Mr Korver pleit ervoor dat slachtoffers kopieën van forensische rapportage van verdachten kunnen krijgen, ook voordat deze verdachten nog in hoger beroep of cassatie vrijgesproken kunnen worden. Hoe kijk jij daarnaar?
“Dat is meten met twee maten op privacygebied. Een slachtoffer is gewoon ook een partij met een belang. Laten we alsjeblieft in ere houden dat in Nederland een onafhankelijke derde partij over zaken oordeelt. Je kunt een slachtoffer niet allerlei rechten toekennen in strafzaken. Je moet eerst kijken of iemand schuldig is. Pas wanneer dat onomstotelijk vaststaat, kun je andere zaken in overweging gaan nemen, zoals inzage in dossiers.”

Kan volgens jou de positie van slachtoffers in het strafrecht nergens verbeterd worden?
“Ik vind het een slechte ontwikkeling dat camera’s in de rechtszaal in opmars zijn. Het idee is dat dat de rechtspraak inzichtelijker maakt, maar wat je bereikt is dat getuigen minder vaak zullen komen opdagen. Ook zullen mensen minder durven te zeggen, procespartijen zich anders op gaan stellen en bovendien tornt het aan de privacy van betrokkenen. Dat moet je zo niet willen. Op dit punt zal de heer Korver het ongetwijfeld met me eens zijn.”

Waarin ben jij het met Richard Korver eens?
“Hij heeft absoluut een punt als hij zegt dat slachtoffers bij aangifte gewezen zouden moeten worden op de mogelijkheid, domicilie te kiezen. Dan kunnen zij het adres van bijvoorbeeld het politiebureau in de aangifte laten zetten, in plaats van dat van henzelf. Ook het standaard coderen van (namen van) slachtoffers lijkt me prima. Dan ziet de pers die sowieso niet meer.”

Het boek ‘Recht van Spreken’ van Mr. Richard Korver pleit voor meer rechten tijdens het strafproces voor slachtoffers van misdrijven. Het boek verscheen in oktober 2012. Staatssecretaris Teeven (Justitie en Veiligheid) heeft aangekondigd alle aanbevelingen uit het boek mee te nemen in zijn brief over slachtofferbeleid voor de komende regeerperiode. Deze brief wordt begin 2013 verwacht, zo laat woordvoerder Jochem van Opstal weten. Op de Politieacademie wordt het boek de komende twee jaar standaard aan alle studenten van de opleiding zedenrechercheurs verstrekt. De Politieacademie hoopt zo de aandacht voor de positie van slachtoffers te versterken.

reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven.

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Laatste reacties:

Slimme meter weigeren

Martee: Vattenval zit nu erg te pushen voor de installatie van een slimme meter (WarmteLink)....
tegenstander straling: Ik vind mijn privacy zeer belangrijk en op al die extra straling zit ik ook niet echt te wachten....
Anoniem: Installateurs en vastnetbeheerders liegen, misleiden en bedreigen er op los, maar laat je niet intimideren....

Privacy Stemwijzer Eerste Kamer gelanceerd

A. Noniem: De Privacy stemwijzer geeft op mijn Brave browser het volgende terug: Your connection is not private Attackers might be trying to steal your information from www....
Joop: Jaaaa, ik ging het ook meteen doen en vond het zeker geweldig!
kees: onmiddellijk doen!!! u zult verstelt staan, ik tenminste wel....

UWV geeft anderhalf miljoen werkgevers onnodig toegang tot register arbeidsbeperkten

anoniem: Ik zit in het doelgroepregister en baal daar ontzettend van! heb altijd goed gewerkt voor ik er in kwam tot ik ziek werd en een paar jaar in therapie moest....

Privacy-aanbevelingen voor verkiezingsprogrammas Tweede Kamerverkiezingen 2017

Guido: Leuke tekst, maar in praktijk werkt dit niet. Autoriteit persoonsgegevens moet vanwege geld, mankracht en middelen te kort kiezen welke zaak ze wel of niet nemen, dus die doen niets, en negeren ruim 15 jaar schendingen....

Vragen over kentenscannen door belastingdienst

annoniempje: Idd Caroline het gaat alle perken te buiten! Een stelletje bloedhonden zijn het! Nog meer mensen in de problemen en schuldenproblematiek in ons (A) Sociale Nederland!

Honderd gegevens per leerling voor de overheid

Anoniem: Ik mis praktische informatie over wat we kunnen doen....

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.103 seconden