OM voldoet niet aan vernietigingsplicht DNA

Het DNA-materiaal dat verzameld is naar aanleiding van het verwantschapsonderzoek in de zaak Marianne Vaatstra, is nog steeds niet vernietigd. Dat is tegen de strenge wet die de Eerste en Tweede Kamer zelf opstelden.

De wet DNA Verwantschapsonderzoek trad op 1 april van dit jaar in werking met daarin strenge voorwaarden voor het uitvoeren van het onderzoek. Volgens deze wet mag het Openbaar Ministerie DNA-onderzoek doen onder bepaalde groepen mensen, bijvoorbeeld bewoners van een bepaald gebied. Er wordt dan gezocht naar een mogelijke dader of familieleden van een mogelijke dader. Het onderzoek gebeurt op vrijwillige basis. In de Vaatstra-zaak stonden ca. 6.500 mensen hun DNA af, van de 7.300 mensen die werden benaderd.

Direct vernietigen

Wat nadrukkelijk ook in de wet staat, is dat de DNA-gegevens "direct dienen te worden vernietigd, zodra is aangetoond dat het DNA niet overeenkomt met het DNA-spoor dat op de plaats delict is gevonden." Met andere woorden: het DNA moet meteen worden vernietigd zodra blijkt dat er geen enkele overeenkomst is tussen het afgestane DNA en het daderspoor. Dit staat in de memorie van toelichting van de minister op deze wet. De enige reden waarom het OM gerechtigd is materiaal langer te bewaren, is als er nog nieuwe dadersporen kunnen worden veiliggesteld. Daarvan is hier na 13 jaar natuurlijk geen sprake.

Overtreden van de wet

"Tot op heden is er nog geen DNA-materiaal vernietigd", laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden telefonisch weten. Daarmee lijkt het OM dus de wet te overtreden. Ook kan het OM nog niet zeggen wanneer de gegevens dan wel vernietigd zullen worden. Wat de reden is voor het langer bewaren van het DNA-materiaal, terwijl er geen enkele match met het daderspoor is, wil het OM niet zeggen. Het OM zegt de deelnemers te zullen informeren wanneer de gegevens vernietigd zijn. Ook dit is een wettelijke plicht.

Vaker verwantschapsonderzoek

Dat het OM niet voldoet aan de wettelijke eisen, zou wel eens een slecht begin kunnen zijn van deze methode. Naar aanleiding van het succes in deze zaak heeft het OM aangegeven vaker een verwantschapsonderzoek in te willen stellen voor onopgeloste zaken. Maar als het OM zich niet aan de spelregels houdt, kan dat het vertrouwen in justitie en de bereidheid voor de vrijwillige deelname ondermijnen. Volgens dezelfde wet mogen per jaar maximaal 10 van dergelijke onderzoeken worden uitgevoerd.

Na mijn aandringen zegt het OM morgen met een verklaring te komen over het niet vernietigen van het materiaal van deelnemers die niets met de zaak te maken blijken te hebben.

Tijs Hofmans is journalist en schrijft onder andere op zijn eigen weblog.

 

Update 22 november: Het OM heeft laten weten inmiddels opdracht te hebben gegeven om alle DNA profielen te laten verwijderen, behalve het profiel dat matcht met het daderspoor.

Update 21 december: Het OM laat weten dat al het DNA materiaal van de niet-verdachte mannen die meegewerkt hebben aan het verwantschapsonderzoek is vernietigd.

Politie gaat zelf DNA analyseren

De politie gaat eind dit jaar zelf de DNA-analyse doen waarvoor nu nog de specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) worden ingeschakeld. Daarnaast worden de drempels om DNA bij verdachten af te nemen in de toekomst verlaagd.
Lees verder >>>

reacties

Ijkt mij normaal om eerst het oordeel van de rechter af te wachten. Het is maar de vraag of hij vindt dat eea (voldoende) aangetoond is.

Lijkt mij normaal dat het OM zich aan de letter van de wet houdt, maarja ze zien hun kans weer eens schoon.

@Broos Op welk deel in dit stuk reageer je eigenlijk?

Hulde voor dit stukje scherpe vraagstelling,

@Broos, welk oordeel van de rechter moet worden afgewacht? Het afgenomen DNA van de dorpsbewoners matcht niet met het DNA gevonden op het slachtoffer: maw dit DNA kan in dit grootschalige verwantschap onderzoek van geen enkele waarde meer zijn en kan het en moet het dus ook vernietigd worden.

Ben benieuwd naar de verklaring van het OM morgen.

Dit is het bewijs dat OM niet tevertrouwen is

Jasper S. is onschuldig. Kijk op YouTube de videos SBS6Ali en Demmink sluist moordenaar Vaatstra weg.

Dubbele Ali Hassan Hussein! Een verkeerde gepakt in Turkije, de andere direct na de moord weggeloodsd via het grenshospitium.

Wie de zaak Demmink kent begrijpt wat er speelt.

Lees ook ns over de rituelen van de Walpurgisnacht.. 30 april op 1 mei.

Het OM toont zich een criminele organisatie en dient te worden aangeklaagd.

Dus de volgende keer dat er zo'n verwantschapsonderzoek komt zullen er steeds minder mensen mee doen. OM snijdt zichzelf hier in de vinger door onbetrouwbaar te zijn.

Goed dat hier aandacht aan besteed word, zelf ben ik destijds uitgenodigt om mee te werken voor DNA onderzoek ivm het onderzoek naar Milica van Doorn (ik was een klasgenoot), zal me niet verbazen wanneer ik nu niet opgeroepen word: we hebben uw DNA al.

Nog een reden om pertinent te weigeren aan dit soort onderzoeken mee te doen. De overheid is niet te vertrouwen en men kan ze ook niet aanklagen wegens het overtreden van de wet. Zolang dat niet zo is, dan totaal geen medewerking van mij.

Fijn dat het OM te vertrouwen is.

Een dief zal stelen, een junk zal gebruiken en het OM die gooit niets weg, tenzij ........

Allemaal dus heel betrouwbaar want je weet wat ze doen.

Behalve dan in gevallen waar de criminelen vrijkomen omdat de stukken zoek zijn.

Het nieuwe model is dat de overheid alles mag en wetten alleen door burgers nageleefd moeten worden.

Het pikmeer arrest bestaat ook nog steeds en dat is een schande.

Is enkel het DNA-materiaal zelf vernietigd of ook alle (digitale) informatie over het DNA-materiaal? Het oorspronkelijk DNA-materiaal is helemaal niet nodig voor vervolgonderzoeken. De digitaal opgeslagen informatie over dat materiaal is voldoende.

Iets waar je geen verstand van hebt, en geen invloed op hebt,

daar moet je van af blijven !!!!!!!!!!!!!

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Laatste reacties:

Slimme meter weigeren

Marjon: Vorig jaar kregen we een monteur aan de deur voor de slimme meter....
Barend: Je kan een slimme meter weigeren. Niet de vastnetbeheerders zoals Liander maar door de vastnetbeheerders ingehuurde installatiebedrijven doen de installatie....

Oproep hackbevoegdheid politie niet invoeren

Een bezorgde Nederlander: Willkommen am Anfang des neuen Dritten Reiches, und wir nennen es NeDDRland....

Minister duwt door met inzage medische dossiers door zorgverzekeraars

Piet Lut: Jeeeee, marktwerking in de zorg, daar wordt iedereen beter van, werd er gezegd....
Allard: Het zou me een goed idee zijn om samen te komen.aangezien wmo/instellingen vaak geld verdienen om het systeem boven water te houden,dit gaat helaas vaak ten kosten van client/patiƫnt,beetje vreemde benaming,ik bedoel de burger....
Emmy stegink: Als verloskundige weet ik dat je na controle en nog eens controle eindelijk dankbaar mag zijn als je je declaratie mag ontvangen....
Kitty Been: Dit land gaat helemaal naar de kloten !
Titia: Het lijkt een nieuwe regel te worden: Voor een zeer beperkt aantal wetsovertreders wordt een controleapparaat opgetuigd dat de rechten van het overgrote deel van de mensheid dat zich wel netjes aan de regels houdt, met het grootste gemak geschonden....
Karel: Het is menselijk, iedereen is kwaad, ik ook, het moeten doorgeven van gegevens leide er bijna toe dat ik geen huis kon kopen ivm overlijdensrisicoverzekering , maar het gaat erom na het klagen tot gedegen algemeen gedragen oplossingen te komen....
Jeroen: Ze kunnen moeilijk hun eigen fouten gaan toegeven toch grrrr, Ze hadden het gewoon in eigen beheer moeten laten ipv zorgverzekeraars etc!!!!! (die pakken alles van de burger af, en maar bijbetalen en keer niet betalen gelijk een boete....

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.091 seconden