Meer controle. Gewoon omdat het kan.

Weer wordt er gepleit voor het gebruik van RFID chips in auto's. Met zo'n chip kan op 20 meter afstand worden vastgesteld welke auto er voorbijkomt. Handig zou je denken, als je op zoek bent naar boeven, criminelen en moordenaars. De partij die tegen spionagekastjes in de auto was, lijkt alvast voorstander van spionagekastjes in de kentekenplaat. Helaas is al vastgesteld dat het niet werkt.

Onlangs verscheen een onderzoeksrapport van het ministerie van Veiligheid en Justitie over de effectiviteit van kentekenscanners. Eigenlijk hetzelfde idee, maar dan met camera's. Kentekenscannen gebeurt nu met name met mobiele scanners in politieauto's en in steden als Rotterdam en Zwolle. Maar minister Opstelten (VVD) wil alle snelwegen er mee vol hangen en Minster Leers (CDA) wil er 24 uur per dag de landgrenzen mee bewaken. Werkt het? Uit het rapport blijkt dat er voornamelijk achterstallige belastingschulden en boetes mee geïnd worden. De scanners staan zo afgesteld dat er al een biepje afgaat als je de hondenbelasting te laat hebt betaald. Zo onstaat een dusdanig grote berg aan piepjes, dat de politie helemaal niet in staat is te reageren als er een grote vis langs komt. En het gaat er vanuit dat misdadigers dom zijn. Alsof criminelen vooral hun eigen auto bij een overval gebruiken. En vooral geen snelle en handige scooter!

Afluisterkampioen

Naast het kentekenscannen, bleek deze week ook de telefoontap niet erg effectief. Toch zijn we werelwijd afluisterkampioen. Staatssecretaris Teeven (VVD) wil de precieze cijfers niet bekend maken, maar ongeveer 1 op de duizend telefoonlijnen wordt afgeluisterd. De stasi zou zijn vingers er bij aflikken. Maar omdat telefoontaps steeds minder opleveren, wil justitie meer internetverbindingen en smartfoons afluisteren. Bij het idee melden ze zelf al dat het weinig effectief zal zijn, want internetverbindingen afluisteren, levert een enorme berg aan gegevens op en vindt daar de speld nog maar eens in. Bovendien blijkt dat veel mensen een (anonieme) prepaid kaart gebruiken en hun gegevens te versleutelen voor verzending. Je verwacht het niet.

Ook was er vorige week weer een debat over de vingerafdrukken die in het paspoort zijn opgenomen. Na zeker 5 jaar discussie is de meerderheid van de Tweede Kamer er eindelijk achter dat het totaal zinloos is. Meer dan 20% van de afdrukken in de paspoorten blijken niet te kloppen. De gegevens worden aan de grenzen helemaal niet gebruikt, omdat we de benodigde uitleescodes niet aan andere landen geven. En zelfs onze eigen douane leest ze niet. De landelijke database met vingerafdrukken van alle Nederlanders is inmiddels van de baan. Nu wil de Tweede Kamer ook dat we van de EU verplichting afkomen om de vingerafdruk sowieso af te nemen. Een verplichting die er notabene op aandringen van Nederland in 2009 is gekomen.

Ach en zo kan ik nog wel even doorgaan. De identificatieplicht ingevoerd na de aanslagen op de Twin Towers, heeft alleen maar tot boetes geleid, maar nog geen terrorist ontmaskert. Een jaar lang wordt je surf- en belgedrag bewaard. Levert weinig extra's op.

Politici hebben zichzelf nu verplicht bij nieuwe maatregelen van te voren te onderzoeken of het middel effectief zal zijn en of er niet een mildere manier is om hetzelfde doel te bereiken. Zou het helpen? Of zetten ze weer vol in op het volgende technologische hoogstandje om de bevolking te controleren. Gewoon omdat het kan.

reacties

Het probleem zit hem denk ik in de lobbygroepen. Er is een bedrijf dat kentekenscanners maakt. Die gaat bij de politiek vertellen hoeveel voordelen dat ding wel niet heeft. En bij gebrek aan een tegengeluid, denken gaan politici na verloop van tijd inderdaad denken dat het niet alleen handig is, maar dat we eigenlijk helemaal niet zonder kunnen. Tsja, en dan krijg je de eindeloze rij aan missers.

De oplossing zit denk ik in het organiseren van een tegenlobby. Om regelmatig met politici van gedachte te wisselen over het belang van privacy en hoe dat beschermd dient te worden.

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Laatste reacties:

30.000 mensen onschuldig opsluiten is conform prognose

Patricia: Hoeveel zouden het nu zijn? Ik denk.dat het nu.nog meer zijn....

Slimme meter weigeren

Martee: Vattenval zit nu erg te pushen voor de installatie van een slimme meter (WarmteLink)....
tegenstander straling: Ik vind mijn privacy zeer belangrijk en op al die extra straling zit ik ook niet echt te wachten....
Anoniem: Installateurs en vastnetbeheerders liegen, misleiden en bedreigen er op los, maar laat je niet intimideren....

Privacy Stemwijzer Eerste Kamer gelanceerd

A. Noniem: De Privacy stemwijzer geeft op mijn Brave browser het volgende terug: Your connection is not private Attackers might be trying to steal your information from www....
Joop: Jaaaa, ik ging het ook meteen doen en vond het zeker geweldig!

UWV geeft anderhalf miljoen werkgevers onnodig toegang tot register arbeidsbeperkten

anoniem: Ik zit in het doelgroepregister en baal daar ontzettend van! heb altijd goed gewerkt voor ik er in kwam tot ik ziek werd en een paar jaar in therapie moest....

Privacy-aanbevelingen voor verkiezingsprogrammas Tweede Kamerverkiezingen 2017

Guido: Leuke tekst, maar in praktijk werkt dit niet. Autoriteit persoonsgegevens moet vanwege geld, mankracht en middelen te kort kiezen welke zaak ze wel of niet nemen, dus die doen niets, en negeren ruim 15 jaar schendingen....

Vragen over kentenscannen door belastingdienst

annoniempje: Idd Caroline het gaat alle perken te buiten! Een stelletje bloedhonden zijn het! Nog meer mensen in de problemen en schuldenproblematiek in ons (A) Sociale Nederland!

Honderd gegevens per leerling voor de overheid

Anoniem: Ik mis praktische informatie over wat we kunnen doen....

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.435 seconden