Met het schrappen van anti-privacy maatregelen valt miljarden te bezuinigen.

Onze regering geeft vele miljarden uit aan ineffectieve privacy-inperkende maatregelen. Waarom staan in een tijd waarin er door dit kabinet voor 18 miljard bezuinigd wordt, deze uitgaven nauwelijks ter discussie?

Onder het mom van terrorismebestrijding zijn de afgelopen tien jaar na 9/11, veel privacy-inperkende maatregelen ingevoerd, die conflicteren met fundamentele burgerrechten. Deze maatregelen kosten naar schatting miljarden per jaar en blijken bijzonder ineffectief.

Zo geven we alleen al aan de AIVD en het NCTb al 200 miljoen euro uit per veroordeelde terrorist. De oud directeur van de AIVD noemt de ingevoerde antiterreurwetgeving zelfs onnodig. Ons bel- en internetverkeer wordt bespied door Duitse spionagesoftware. Nederland is al kampioen aftappen, maar Fred Teeven (VVD) wil nog meer geld stoppen in het aftappen van internetverkeer van alle Nederlandse burgers.

Wietpas

Met de wietpas zegt men criminaliteit te willen voorkomen. Hiermee kan bijgehouden worden wie er wel eens een coffeeshop bezoekt en zegt men criminaliteit te willen voorkomen. Het is volstrekt onduidelijk wie er toegang zullen krijgen tot deze verzamelde informatie. Uit diverse onderzoeken blijkt dat deze pas zelfkweek, straathandel en criminaliteit zal doen stijgen. Om criminaliteit tegen te gaan kan beter de achterdeur gelegaliseerd worden, waardoor bovendien 420 miljoen (pdf) bespaard kan worden.

Camera's en fouilleren

Preventief fouilleren is nog zo'n dure en ineffectieve maatregel. Er wordt nauwelijks wat gevonden. Met cameratoezicht worden we op veel plekken in de openbare ruimte in de gaten gehouden. Ook dit blijkt weinig zin te hebben, volgens onderzoek van het CBS. Behalve dan voor de operators die ze gebruiken om naar borsten van passerende vrouwen te kijken. Hiervoor betalen we zo'n 115.000 per jaar per project (bijvoorbeeld een stuk uitgaansgebied). Desondanks wil Opstelten (VVD) de mogelijkheden voor preventief fouilleren en cameratoezicht vergroten.

Automatisering

Ook ons reisgedrag wordt vastgelegd via camera's, met behulp van automatische nummerplaatherkenning (ANPR) en in het OV via de OV-chipkaart, wat ons al 3 miljard heeft gekost. En nog steeds zijn er veel problemen met dit systeem. Zo kan er bijvoorbeeld spontaan geld van je kaart verdwijnen, zonder dat dit te zien is in je transactieoverzicht. De overheid heeft dat trouwens wel vaker met grote ICT-projecten. Verzamelde gegevens komen regelmatig op straat te liggen, en er wordt jaarlijks voor miljarden verspild. En als dat zorgt voor negatieve publliciteit, dan verander je toch gewoon de naam en geef je externe partijen nog een paar miljoen extra om de klus te klaren?

Nu lijkt het erop dat er nog tot 6 tot 10 miljard extra bezuinigd gaat worden. Als dit moet, lijken de hierboven beschreven dure privacy-inperkingen me een uitstekend begin! Ik betaal liever belasting voor fatsoenlijke zorg, dan om me te laten afluisteren en bespieden.

Matthijs Pontier twittert dagelijks over privacy, gelijke rechten en persoonlijke vrijheid. Volg Matthijs via @Matthijs85.

reacties

Mooie verhaal, maar vrij kansloos. Dit kabinet heeft orde, veiligheid hoog in het vaandel staan. Ze bezuinigen ook niet op de hypotheekrente-aftrek. Dat zijn de heilige huisjes. Dus reken maar dat de zwakkeren en kwetsbaren straks extra gaan opdraaien voor extra bezuinigingen.

Mooie opsomming. Het zou eens tijd worden dat de tweedekamer eens om een overzichtje vraagt, wat al die maatregelen kosten en opbrengen. Dan zal iedereen kunnen constateren dat de helft van die onzinmaatregelen geschrapt kunnen worden!

'Heilige huisjes hebben ook wel eens een lekkende dakgoot' zei Verhagen laatst. De HRA komt steeds meer onder druk te staan en het ligt in de lijn der verwachting dat deze binnenkort in ieder geval aangepast gaat worden.

Als meer mensen zich bewust worden van de verspillingen aan anti-privacy maatregelen komen die hopelijk ook meer onder druk te staan.

Partijen met het woord "Vrijheid" in de naam, denken maar aan 1 ding......HUN vrijheid, niet die van een ander.

@4 idd!! een partij die zegt dat ze voor vrijheid zijn, vind ik wel verdacht vak dingen roepen die juist vrijheid beperken.

die partij kan beter PTV (partij tegen vrijheid) heten. dat is minder hypocriet en minder misleidend.

enne....Toen de Reichstag in de 19e eeurw in de fik werd gestoken, zei snorremans dat we ook onze privacy moesten inleveren, zodat vadertje staat ons wel kan beschermen...diezelfde snorremans (met die verkrampte arm.) bombardeerde half europa plat (gefinancierd door amerikaans en europese multinationals!! kortom WO2 is doorgestoken kaart, ) dus diegene die zegt dat je je privacy moet inleveren voor meer bescherming kan je maar beter als je vijand beschouwen. !! Leer van de geschiedenis!

Onze overheid en politiek zijn een travestie. En ik walg van die Eurofielen.

waarschijnlijk word de hra voor de laagst betaalde afgeschaft.

dat is geheel in lijn met dit kabinet.

dus oprutte met dit kabinet

Ik heb op uw website de anti-privacy maatregelen voor het verbeteren van o.a. de veiligheid in ons land bekeken. Ik moet konstateren dat er in Nederland geen goede samenleving met voldoende privacy meer is. Informatica kan je op ongunstige zin gebruiken en mensenlevens mee vernielen. Geen enkele politieke partij heeft een priivacy visie die mij aanstaat. Gelukkig ben ik boven de 65 jaar en heb na de tweede wereldoorlog een goede tijd meegemaakt.. Het privacy probleem wordt voor mij op natuurlijke wijze opgelost, want ik ga over niet al te lange tijd dood en ik heb.geen kinderen.

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Laatste reacties:

Slimme meter weigeren

Martee: Vattenval zit nu erg te pushen voor de installatie van een slimme meter (WarmteLink)....
tegenstander straling: Ik vind mijn privacy zeer belangrijk en op al die extra straling zit ik ook niet echt te wachten....
Anoniem: Installateurs en vastnetbeheerders liegen, misleiden en bedreigen er op los, maar laat je niet intimideren....

Privacy Stemwijzer Eerste Kamer gelanceerd

A. Noniem: De Privacy stemwijzer geeft op mijn Brave browser het volgende terug: Your connection is not private Attackers might be trying to steal your information from www....
Joop: Jaaaa, ik ging het ook meteen doen en vond het zeker geweldig!
kees: onmiddellijk doen!!! u zult verstelt staan, ik tenminste wel....

UWV geeft anderhalf miljoen werkgevers onnodig toegang tot register arbeidsbeperkten

anoniem: Ik zit in het doelgroepregister en baal daar ontzettend van! heb altijd goed gewerkt voor ik er in kwam tot ik ziek werd en een paar jaar in therapie moest....

Privacy-aanbevelingen voor verkiezingsprogrammas Tweede Kamerverkiezingen 2017

Guido: Leuke tekst, maar in praktijk werkt dit niet. Autoriteit persoonsgegevens moet vanwege geld, mankracht en middelen te kort kiezen welke zaak ze wel of niet nemen, dus die doen niets, en negeren ruim 15 jaar schendingen....

Vragen over kentenscannen door belastingdienst

annoniempje: Idd Caroline het gaat alle perken te buiten! Een stelletje bloedhonden zijn het! Nog meer mensen in de problemen en schuldenproblematiek in ons (A) Sociale Nederland!

Honderd gegevens per leerling voor de overheid

Anoniem: Ik mis praktische informatie over wat we kunnen doen....

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.122 seconden