Met het schrappen van anti-privacy maatregelen valt miljarden te bezuinigen.
Onze regering geeft vele miljarden uit aan ineffectieve privacy-inperkende maatregelen. Waarom staan in een tijd waarin er door dit kabinet voor 18 miljard bezuinigd wordt, deze uitgaven nauwelijks ter discussie?
Onder het mom van terrorismebestrijding zijn de afgelopen tien jaar na 9/11, veel privacy-inperkende maatregelen ingevoerd, die conflicteren met fundamentele burgerrechten. Deze maatregelen kosten naar schatting miljarden per jaar en blijken bijzonder ineffectief.
Zo geven we alleen al aan de AIVD en het NCTb al 200 miljoen euro uit per veroordeelde terrorist. De oud directeur van de AIVD noemt de ingevoerde antiterreurwetgeving zelfs onnodig. Ons bel- en internetverkeer wordt bespied door Duitse spionagesoftware. Nederland is al kampioen aftappen, maar Fred Teeven (VVD) wil nog meer geld stoppen in het aftappen van internetverkeer van alle Nederlandse burgers.
Wietpas
Met de wietpas zegt men criminaliteit te willen voorkomen. Hiermee kan bijgehouden worden wie er wel eens een coffeeshop bezoekt en zegt men criminaliteit te willen voorkomen. Het is volstrekt onduidelijk wie er toegang zullen krijgen tot deze verzamelde informatie. Uit diverse onderzoeken blijkt dat deze pas zelfkweek, straathandel en criminaliteit zal doen stijgen. Om criminaliteit tegen te gaan kan beter de achterdeur gelegaliseerd worden, waardoor bovendien 420 miljoen (pdf) bespaard kan worden.
Camera's en fouilleren
Preventief fouilleren is nog zo'n dure en ineffectieve maatregel. Er wordt nauwelijks wat gevonden. Met cameratoezicht worden we op veel plekken in de openbare ruimte in de gaten gehouden. Ook dit blijkt weinig zin te hebben, volgens onderzoek van het CBS. Behalve dan voor de operators die ze gebruiken om naar borsten van passerende vrouwen te kijken. Hiervoor betalen we zo'n 115.000 per jaar per project (bijvoorbeeld een stuk uitgaansgebied). Desondanks wil Opstelten (VVD) de mogelijkheden voor preventief fouilleren en cameratoezicht vergroten.
Automatisering
Ook ons reisgedrag wordt vastgelegd via camera's, met behulp van automatische nummerplaatherkenning (ANPR) en in het OV via de OV-chipkaart, wat ons al 3 miljard heeft gekost. En nog steeds zijn er veel problemen met dit systeem. Zo kan er bijvoorbeeld spontaan geld van je kaart verdwijnen, zonder dat dit te zien is in je transactieoverzicht. De overheid heeft dat trouwens wel vaker met grote ICT-projecten. Verzamelde gegevens komen regelmatig op straat te liggen, en er wordt jaarlijks voor miljarden verspild. En als dat zorgt voor negatieve publliciteit, dan verander je toch gewoon de naam en geef je externe partijen nog een paar miljoen extra om de klus te klaren?
Nu lijkt het erop dat er nog tot 6 tot 10 miljard extra bezuinigd gaat worden. Als dit moet, lijken de hierboven beschreven dure privacy-inperkingen me een uitstekend begin! Ik betaal liever belasting voor fatsoenlijke zorg, dan om me te laten afluisteren en bespieden.
Matthijs Pontier twittert dagelijks over privacy, gelijke rechten en persoonlijke vrijheid. Volg Matthijs via @Matthijs85.