Met het schrappen van anti-privacy maatregelen valt miljarden te bezuinigen.

Onze regering geeft vele miljarden uit aan ineffectieve privacy-inperkende maatregelen. Waarom staan in een tijd waarin er door dit kabinet voor 18 miljard bezuinigd wordt, deze uitgaven nauwelijks ter discussie?

Onder het mom van terrorismebestrijding zijn de afgelopen tien jaar na 9/11, veel privacy-inperkende maatregelen ingevoerd, die conflicteren met fundamentele burgerrechten. Deze maatregelen kosten naar schatting miljarden per jaar en blijken bijzonder ineffectief.

Zo geven we alleen al aan de AIVD en het NCTb al 200 miljoen euro uit per veroordeelde terrorist. De oud directeur van de AIVD noemt de ingevoerde antiterreurwetgeving zelfs onnodig. Ons bel- en internetverkeer wordt bespied door Duitse spionagesoftware. Nederland is al kampioen aftappen, maar Fred Teeven (VVD) wil nog meer geld stoppen in het aftappen van internetverkeer van alle Nederlandse burgers.

Wietpas

Met de wietpas zegt men criminaliteit te willen voorkomen. Hiermee kan bijgehouden worden wie er wel eens een coffeeshop bezoekt en zegt men criminaliteit te willen voorkomen. Het is volstrekt onduidelijk wie er toegang zullen krijgen tot deze verzamelde informatie. Uit diverse onderzoeken blijkt dat deze pas zelfkweek, straathandel en criminaliteit zal doen stijgen. Om criminaliteit tegen te gaan kan beter de achterdeur gelegaliseerd worden, waardoor bovendien 420 miljoen (pdf) bespaard kan worden.

Camera's en fouilleren

Preventief fouilleren is nog zo'n dure en ineffectieve maatregel. Er wordt nauwelijks wat gevonden. Met cameratoezicht worden we op veel plekken in de openbare ruimte in de gaten gehouden. Ook dit blijkt weinig zin te hebben, volgens onderzoek van het CBS. Behalve dan voor de operators die ze gebruiken om naar borsten van passerende vrouwen te kijken. Hiervoor betalen we zo'n 115.000 per jaar per project (bijvoorbeeld een stuk uitgaansgebied). Desondanks wil Opstelten (VVD) de mogelijkheden voor preventief fouilleren en cameratoezicht vergroten.

Automatisering

Ook ons reisgedrag wordt vastgelegd via camera's, met behulp van automatische nummerplaatherkenning (ANPR) en in het OV via de OV-chipkaart, wat ons al 3 miljard heeft gekost. En nog steeds zijn er veel problemen met dit systeem. Zo kan er bijvoorbeeld spontaan geld van je kaart verdwijnen, zonder dat dit te zien is in je transactieoverzicht. De overheid heeft dat trouwens wel vaker met grote ICT-projecten. Verzamelde gegevens komen regelmatig op straat te liggen, en er wordt jaarlijks voor miljarden verspild. En als dat zorgt voor negatieve publliciteit, dan verander je toch gewoon de naam en geef je externe partijen nog een paar miljoen extra om de klus te klaren?

Nu lijkt het erop dat er nog tot 6 tot 10 miljard extra bezuinigd gaat worden. Als dit moet, lijken de hierboven beschreven dure privacy-inperkingen me een uitstekend begin! Ik betaal liever belasting voor fatsoenlijke zorg, dan om me te laten afluisteren en bespieden.

Matthijs Pontier twittert dagelijks over privacy, gelijke rechten en persoonlijke vrijheid. Volg Matthijs via @Matthijs85.

reacties

Mooie verhaal, maar vrij kansloos. Dit kabinet heeft orde, veiligheid hoog in het vaandel staan. Ze bezuinigen ook niet op de hypotheekrente-aftrek. Dat zijn de heilige huisjes. Dus reken maar dat de zwakkeren en kwetsbaren straks extra gaan opdraaien voor extra bezuinigingen.

Mooie opsomming. Het zou eens tijd worden dat de tweedekamer eens om een overzichtje vraagt, wat al die maatregelen kosten en opbrengen. Dan zal iedereen kunnen constateren dat de helft van die onzinmaatregelen geschrapt kunnen worden!

'Heilige huisjes hebben ook wel eens een lekkende dakgoot' zei Verhagen laatst. De HRA komt steeds meer onder druk te staan en het ligt in de lijn der verwachting dat deze binnenkort in ieder geval aangepast gaat worden.

Als meer mensen zich bewust worden van de verspillingen aan anti-privacy maatregelen komen die hopelijk ook meer onder druk te staan.

Partijen met het woord "Vrijheid" in de naam, denken maar aan 1 ding......HUN vrijheid, niet die van een ander.

@4 idd!! een partij die zegt dat ze voor vrijheid zijn, vind ik wel verdacht vak dingen roepen die juist vrijheid beperken.

die partij kan beter PTV (partij tegen vrijheid) heten. dat is minder hypocriet en minder misleidend.

enne....Toen de Reichstag in de 19e eeurw in de fik werd gestoken, zei snorremans dat we ook onze privacy moesten inleveren, zodat vadertje staat ons wel kan beschermen...diezelfde snorremans (met die verkrampte arm.) bombardeerde half europa plat (gefinancierd door amerikaans en europese multinationals!! kortom WO2 is doorgestoken kaart, ) dus diegene die zegt dat je je privacy moet inleveren voor meer bescherming kan je maar beter als je vijand beschouwen. !! Leer van de geschiedenis!

Onze overheid en politiek zijn een travestie. En ik walg van die Eurofielen.

waarschijnlijk word de hra voor de laagst betaalde afgeschaft.

dat is geheel in lijn met dit kabinet.

dus oprutte met dit kabinet

Ik heb op uw website de anti-privacy maatregelen voor het verbeteren van o.a. de veiligheid in ons land bekeken. Ik moet konstateren dat er in Nederland geen goede samenleving met voldoende privacy meer is. Informatica kan je op ongunstige zin gebruiken en mensenlevens mee vernielen. Geen enkele politieke partij heeft een priivacy visie die mij aanstaat. Gelukkig ben ik boven de 65 jaar en heb na de tweede wereldoorlog een goede tijd meegemaakt.. Het privacy probleem wordt voor mij op natuurlijke wijze opgelost, want ik ga over niet al te lange tijd dood en ik heb.geen kinderen.

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Laatste reacties:

Oproep aan Eerste Kamer - bescherm het medisch beroepsgeheim

Frans Super: Zie twitter, @franssuper. Peter Knoppe, dan geef je toestemming, en onterechte inzage kun je niet achteraf terugdraaien....
Peter Knoppers: Misschien moeten we maar eens gaan kijken welke zorgverzekeraars straks daadwerkelijk gebruik maken van dit nieuwe "recht" en deze zorgverzekeraars aan het eind van elk jaar afstraffen door over te stappen naar een andere maatschappij die niet gebruik gemaakt heeft van dat "recht"....

Help mee het medisch beroepsgeheim te beschermen

Sonja: Mijn lijf is van mij, en daarmee ook mijn dossier....

Slimme meter weigeren

WZ: Weet iemand of je uit voorzorg zelf een nieuw type analoge meter kan laten plaatsen zodat deze nog tientallen jaren door een keuring kan komen ? Heeft iemand uberhaubt een lijst met nieuwe analoge ferraris meters? Ik wil namelijk absoluut GEEN digitale (slim of niet) meters aangezien ik als ICTer weet hoe slecht die zooi beveiligd worden (Heeft uw slimme meter iedere maand/kwartaal een nieuwe security update? Dacht het niet! ) Ook het gevaar van een omgevallen bitje (bitrot) dat zo maar ineens een 1 voor je meter zet....
Ik ben slim dus weiger liever.: Hoi, ik heb al veel meegmaakt ook de intimidatie en zelfs fraude aan de kant van de netbeheerder....
Hans: @Richard Je kan aan de buitenkant het verschil meestal niet zien....
richard.: weet iemand hoe de traditionele digitale meter eruit ziet....
Gertjan: Mijn vader van 72 is vanavond ook lastig gevallen door een mannetje van Liander, 's avonds om 20....
Marco: Ik weiger pertinent een slimme meter. Als zo'n meter op hol slaat kun je nooit bewijzen wat jouw werkelijke verbruik is....

Ziekenhuis wordt DNA-databank voor justitie

Bardman: Weet je meteen waarom ze zo graag je de donorcodicil in de maag willen splitsen

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.056 seconden