Onschuldig veroordeeld op internet

Niet alleen door de media, maar ook door websites wordt de privacy van burgers geschonden. Namen, telefoon- en adresgegevens worden geplaatst alsof het allemaal maar mag. Een goed voorbeeld is de website StopKinderSeks.com. Op deze website wordt er aandacht besteed aan pedofilie en pedoseksualiteit. Yvonne, de eigenaar van deze website, vindt dat privacy geschonden mag worden van de mensen die op haar website staan. Let wel: het gaat hier niet alleen om pedoseksuelen die veroordeeld zijn, maar ook om mensen die alleen maar verdacht worden. In Nederland ben je onschuldig totdat het tegendeel bewezen is.

Toen in het nieuws kwam dat er bij Albert D. (ex-directeur van kinderdagverblijf Het Hofnarretje) slaapfeestjes gehouden zou zijn werd hij op deze website meteen als kindermisbruiker neergezet. Diverse media namen het bericht over, maar gelukkig waren er ook een aantal media-instellingen die de website StopKinderSeks.com met een flinke korrel zout namen en de goede naam en eer van Albert probeerden te redden door te zeggen en/of te schrijven dat hij alleen verdachte was.

Al vrij snel bleek dat Albert niets, maar dan ook niets met kindermisbruik te maken heeft gehad. De eerdere beschuldigingen aan Albert’s adres waren keiharde smaad. Albert’s goede naam en eer zijn voor de rest van zijn leven naar de knoppen. In diverse interviews gaf hij aan dat deze beschuldigingen niet alleen zijn relaties met mensen in zijn directe omgeving geschaad hebben, ook kan hij naar eigen zeggen niet normaal over straat lopen zonder dat hij telkens geconfronteerd wordt met de valse beschuldigingen aan zijn adres.

GeenStijl

Een ander goed voorbeeld van verregaande gevolgen is het filmpje op GeenStijl waarin een meisje ontzettend dronken allerlei onzin uitkraamt. Dat meisje was rechtenstudent en is nu afgestudeerd. Maar bij sollicitaties en andere zaken duikt telkens dat filmpje weer op. GeenStijl is veroordeeld tot een flinke dwangsom wegens smaad, laster en schending van privacy.

GeenStijl kan dan wel vinden dat zij niet verantwoordelijk is voor datgene wat andere mensen met het filmpje doen, maar zij is wél degene die het filmpje bekendheid gaf. Daarmee is ze, in mijn ogen, wel degelijk verantwoordelijk voor de schade die het meisje ondervindt en ondervonden heeft.

Erick schrijft artikelen over ICT-recht, privacy en vrijheid op internet. Bekijk zijn blog.

reacties

Privacy wordt zelden begrepen. Het is een tweeledig fenomeen.

Privacy is iets dat je opeist omdat het een mensenrecht is. Maar het is ook iets dat je een ander toestaat te hebben.

GeenStijl begrijpt dat laatste deel niet. En de meeste Nederlanders lijken dit niet te snappen. Het feit dat iemand zichzelf blootstelde wellicht in een vlaag van verstandsverbijstering betekent niet dat vanaf dat moment iemand rechtenloos is. Dat te denken stelt een eis aan het leven zelf waaraan niemand kan voldoen. Niemand is perfect. Daarom moet je soms bewust wegkijken en dat houdt in: zelfcontrole. Ik ken dit filmpje niet en wil het ook niet zien. Ik ben geen voyeur.

Sta het een ander eens toe een fout te maken en kijk dan weg. Op een dag maak je zelf een fout of wordt je slachtoffer van identiteitsfraude. Dan wil je graag dat mensen je ook een keer vergeten.

Yvonne heeft mijn naam inderdaad behoorlijk bezoedeld op Internet. Ook een verhaal uit de krant, wat zij in haar eigen woorden heeft verdraaid en wat nu overal te lezen is.

Mensen vinden het geen probleem totdat hun naam overal te lezen. Ze zijn vaak helaas te druk me zichzelf bezig om zich daar zorgen over te maken en klagen liever jou aan, omdat je hen heb beledigd. Dit soort dingen vinden zij geen probleem, tot het hen zelf overkomt.

Probeer het maar weg te krijgen inderdaad, google doet er weinig aan

Yvonne is iemand die inderdaad zo foto's en adressen van je op allerlei websites plaatst en er zitten daar mensen die zo naar je toe gaan als het moet. Komen ze er later achter dat ze de verkeerde hebben.

Een gevaar voor de mensheid deze hele Yvonne, met helaas veel niet al te snuggere fans om zich heen

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan deactiveren. >>>

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Laatste reacties:

Slimme meter weigeren

Tante Truus: De informatie en link in dit artikel betreffende de keuring van energiemeters is verouderd....

Tweede Kamer moet recht doen aan tegenstem

Andre Hof: En alweer voel ik me als burger en kiesgerechtigde in Nederland zwaar in de zeik genomen....

Vijf tips voor een privacyvriendelijke blockchain

Reinout: @bijnaSimon De gedachte bij het gebruik van transactienummers is dat je aan documenten een transactienummer toekent en er een controlegetal van berekent....
bijnaSimon: Vooral #2 heeft mijn interesse, omdat die uit privacy-oogpunt het belangrijkst is....

Ook Rutte misleidt ten behoeve van voor-stem

Mark: Na elke terreuraanslag blijkt de terrorist al 'in het vizier van de veiligheidsdiensten' te zijn geweest....
F.J.C.Vermeer: Rutte moet duidelijk eerst eens een gesprek aangaan met zijn minister van binnenlandse zaken voor hij een reactie geeft....

Kabinet en AIVD misleiden burgers

De zoveelste Rob: Tegen de wet inlichtingendiensten zijn en tegelijk actief zijn op sociale media komt niet consequent over....

Nederland nog steeds wereldkampioen afluisteren

Henk Duijs: Hoogstwaarschijnlijk zijn de taps die wél gemaakt zijn maar niet gemeld zijn niet meegerekend! Het OM meldt in veel,héél veel,gevallen alleen de taps die gebruikt gaan worden in een zaak....

De vijf grootste problemen van de sleepwet

Richard Kres (1942): Heldere kritiek. Eens dat deze onderdelen verbeterd moeten worden alvorens de wet wordt aangenomen....

Sleepwet is risico voor vrije samenleving

Sillyme: Zou graag meer feitelijk onderzoek zien dan alleen een mening....

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.048 seconden