Privacy IS veiligheid

De minister van Justitie en Veiligheid Ivo Opstelten, voerde als burgemeester van Rotterdam campagne met de leus: “Ik vind dat veiligheid boven privacy gaat.” Complete onzin, een valse tegenstelling. Privacy IS veiligheid. Elke keer dat jij een deel van je privacy op moet geven, geef je een deel van jouw veiligheid op.

Bescherming

Privacy is een breed begrip. Een belangrijk aspect van privacy is bescherming. Bescherming van persoonsgegevens, zeker. Maar ook bescherming van jouw lichaam, jouw huis, jouw gezin en bescherming van jouw communicatie. Dankzij het recht op privacy mag jij bepalen wat je van jezelf deelt en met wie, waar en wanneer je dat doet. Dankzij privacy kun jij jezelf zijn.

Veiligheid kun je zien als een dienst die de staat levert aan jou. Deze dienst draait óók om bescherming. Bescherming tegen kwaadwillenden, opportunisten, ongelukken en jezelf. Het leveren van deze dienst is een taak die de staat zeer serieus neemt. Zozeer zelfs dat zij de grenzen opzoekt; daar waar beveiliging een bedreiging wordt.

Gevaar

In naam van veiligheid wil de staat steeds meer van jou weten. Onder andere jouw vingerafdrukken, jouw medische gegevens, wat je uitvoert op internet, met wie je wanneer belt en waar jij je te allen tijde bevindt. Zeer gevoelige informatie.

Deze informatie wordt in databanken opgeslagen. De hoofdprijs voor onethische hackers, dieven, oplichters, terroristen, buitenlandse inlichtingendiensten en jaloerse exen.

Allereerst is het zorgvuldig opslaan en verwerken van deze gegevens zeer belangrijk. Eén fout en de vingerafdrukken van een beruchte crimineel worden aan jouw persoonsgegevens gehangen. Daarnaast is het digitaal opslaan van veel gegevens op één plek ook onveilig. Had je vroeger vele vrachtwagens nodig voor al dat papier, nu kun je op afstand miljoenen gegevens buitmaken en opslaan op een USB-stick. Beveiliging van gegevens is daardoor nog belangrijker geworden.

Bovendien is beveiliging van techniek en gegevens niet het sterkste punt van de staat. We kijken niet meer op of om als zo'n USB-stick in een taxi of trein rondslingert. Of dat de staat jarenlang waarschuwingen van beveiligingsexperts negeert en stoïcijns haar plannen uitvoert, zoals bij de OV-chipkaart. Jouw informatie is niet vanzelfsprekend veilig bij de staat.

Kennis over jou is macht over jou. Identiteitsdiefstal is de snelst groeiende vorm van criminaliteit. Met een paar van de gegevens uit die databanken kan iemand op jouw naam een dure lening afsluiten of bezit nemen van jouw huis. Of met jouw zeer eenvoudig na te maken vingerafdrukken je een misdaad in de schoenen schuiven. Dit kan zelfs door jouw DNA te vervalsen. Rest jou de ingewikkelde taak om je onschuld te bewijzen.

Laatste lijn van verdediging

De staat gaat te ver in haar overtuiging dat jouw veiligheid afhangt van zoveel mogelijk weten. Zij heeft de grens waar zucht naar veiligheid een bedreiging wordt, gevonden en doorbroken. De beveiliger brengt jou nu in gevaar. Dit maakt pijnlijk duidelijk waarom Opstelten en gelijkdenkenden niet kunnen stellen dat veiligheid boven privacy gaat. Privacy biedt jou veiligheid daar waar de staat dat niet kan. Privacy beschermt jou tegen de staat zelf.

Tom Etty twittert dagelijks over privacy, burgerrechten en internet. Volg Tom via @TomEtty.

reacties

Goed opiniestuk! Een column die gedegen argumenten in handen geeft voor als mensen zeggen dat ze 'niets te verbergen' hebben. De staat bepaalt in hoeverre onze privacy gewaarborgd wordt. Helaas ben ik het eens met auteur Tom Etty dat mijn privacy bij deze overheid niet veilig genoeg is. Identiteitsdiefstal komt ook steeds vaker voor. God weet wat er gebeurt met alle informatie die nu opgeslagen wordt als er ook hier een echt 'fout regime' komt. We denken wel dat dat Nederland bespaard blijft, maar dat kan overal gebeuren.

Nu nog in het Engels, Duits, Spaans

Helemaal mee eens!

Blijf op deze manier alert ageren,zowel naar de overheid als de argeloze burger toe

De infrastructuur voor misbruik word nu gecreëerd. Er is misschien geen direct gevaar, maar niemand kan de toekomst voorspellen. We maken het onze toekomstige bezetter wel erg gemakkelijk zo..

Opa Opstelten is de weg totaal kwijt..

meer wil ik niet kwijt..

Mooi betoog. Eén veronderstelling gaat echter niet op. Identiteitsfraude wordt vooral gepleegd met gegevens die we zelf geven of achterlaten. Niet door inbraken in overheidssystemen. Een rancuneuze ex is zelden een zeer professionele hacker. Criminelen misbruiken kopietjes van paspoorten, openbare gegevens of onterecht gevraagde gegevens (phishingmail). Of verkrijgen kopietjes en gegevens van malafide medewerkers die hiertoe toegang hebben. Want mijn ervaring is: waar mensen werken, worden foutjes gemaakt. Soms met grote gevolgen dus. Laten we daarom stoppen met klakkeloos roepen dat de overheidsbestanden makkelijk door allerlei mensen worden gehackt. Een goed (beveiligd) milieu begint bij je zelf.

Dank je Michel voor je compliment en commentaar. Je maakt een goed punt, al ondergraaft het naar mijn mening geen van mijn veronderstellingen.

In den beginne hoorde 'social engineering', het manipuleren van mensen om informatie los te krijgen, ook bij hacken (zie Kevin Mitnick).

De zwakste plek zit bij vrijwel elke organisatie vooraan: bij de receptie of aan de telefoon.

De reden waarom ik naast onethische hackers ook andere groepen noem is juist om aan te geven dat hacken niet het enige gevaar is.

Die jaloerse ex is een politieagent, een arts, een administratief medewerker bij een GGZ-instelling of een analist bij de AIVD.

Of het nu om identiteitsdiefstal gaat, het lekken van persoonlijke informatie of oneiglijk gebruik van de databanken: het verzamelen van veel persoonlijke informatie op één plek is in mijn ogen de kat op het spek binden.

Leuke stellling privacy is veiligheid. Ik las vorige week een artikel over problemen met hangjongeren rondom station utrecht Terwijde. Mensen voelen zich daar onveilig. De plaatselijke AH heeft camera's op gehangen. Dankzij die camera's is een pleger van geweld opgepakt. Dat geeft mij een veilig gevoel. Camera toezicht vergroot dus mijn veiligheidsgevoel, dus cameratoezicht vergroot mijn privacy. Zo heb ik nooit bekeken. Ik dacht altijd dat cameratoezicht een inbreuk op mijn privacy was. Soms noodzakelijk, soms niet. Het voelt ook als een contradictie.

Nee ik geloof niet in je verhaal. Niet eens als ik door een roze bril lees. Privacy en veiligheid kunnen tegenstrijdige belangen hebben. Het blijft afwegen, soms privacy, soms veiligheid.

Mooi stuk! Ik zit in 6 vwo en moet een betoog schrijven voor Nederlands, over privacy schending e.d.. Ik ga je stuk als (mede) inspiratie gebruiken!

Tom Brouwer zou zich ook kunnen vermannen en zich niet laten leiden door angstgevoelens. Het zijn die irrationele angsten die de overheid als aanleiding neemt om privacy te schenden. Want wat is nu de basis voor Tom's gevoel? Hij werd nooit aangevallen, beroofd etc. Er is alleen de angst dat er iets kan gebeuren op basis waarvan hij bereid is de rest van zijn leven door die camera's bespied te worden.

Als mensen in de samenleving eens wat minder bang zouden zijn voor boemannen en hun eigen schaduw, dan zou de overheid minder tekeer gaan tegen privacy. We lijden het meest door het lijden dat men vreest.

Man up sheeple.

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Laatste reacties:

30.000 mensen onschuldig opsluiten is conform prognose

Patricia: Hoeveel zouden het nu zijn? Ik denk.dat het nu.nog meer zijn....

Slimme meter weigeren

Martee: Vattenval zit nu erg te pushen voor de installatie van een slimme meter (WarmteLink)....
tegenstander straling: Ik vind mijn privacy zeer belangrijk en op al die extra straling zit ik ook niet echt te wachten....
Anoniem: Installateurs en vastnetbeheerders liegen, misleiden en bedreigen er op los, maar laat je niet intimideren....

Privacy Stemwijzer Eerste Kamer gelanceerd

A. Noniem: De Privacy stemwijzer geeft op mijn Brave browser het volgende terug: Your connection is not private Attackers might be trying to steal your information from www....
Joop: Jaaaa, ik ging het ook meteen doen en vond het zeker geweldig!

UWV geeft anderhalf miljoen werkgevers onnodig toegang tot register arbeidsbeperkten

anoniem: Ik zit in het doelgroepregister en baal daar ontzettend van! heb altijd goed gewerkt voor ik er in kwam tot ik ziek werd en een paar jaar in therapie moest....

Privacy-aanbevelingen voor verkiezingsprogrammas Tweede Kamerverkiezingen 2017

Guido: Leuke tekst, maar in praktijk werkt dit niet. Autoriteit persoonsgegevens moet vanwege geld, mankracht en middelen te kort kiezen welke zaak ze wel of niet nemen, dus die doen niets, en negeren ruim 15 jaar schendingen....

Vragen over kentenscannen door belastingdienst

annoniempje: Idd Caroline het gaat alle perken te buiten! Een stelletje bloedhonden zijn het! Nog meer mensen in de problemen en schuldenproblematiek in ons (A) Sociale Nederland!

Honderd gegevens per leerling voor de overheid

Anoniem: Ik mis praktische informatie over wat we kunnen doen....

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.113 seconden