Stemt u voor of tegen de coalitie?
Op 2 maart is het zover. Dan mogen we weer stemmen. Deze keer voor de Provinciale Staten. Maar indirect ook voor de Eerste Kamer, die op 23 mei door de Provinciale Staten gekozen wordt. En de Eerste Kamer is belangrijk, want zonder meerderheid daar, wordt de slagkracht van de coalitie van VVD, CDA (en PVV) ernstig beperkt. Is het vanuit het oogpunt van privacy verstandig om op 2 maart voor de coalitie te stemmen of juist er tegen?
Privacywaakhond
De Eerste Kamer is een goede waakhond gebleken als het om privacy gaat. Zoals op 13 januari weer bleek. Minister Schippers van Volksgezondheid heeft toen extra privacywaarborgen rond het Electronisch Patiënten Dossier (EPD) toegezegd, omdat het systeem anders niet door de Eerste Kamer wordt goedgekeurd. Ook bij de bewaarplicht van telecomgegevens en de slimme energiemeter heeft de Eerste Kamer extra privacywaarborgen gevraagd.
Een half jaar onderweg
De verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn een half jaar geleden. De coalitie vormt sinds 14 oktober de regering. En in die tijd zijn er al heel wat privacy-uithollende voorstellen en ideeën langsgekomen. Een digitale schandpaal voor kinderen die blowen. Registratie en een landelijke database van prostituees. Alle bankgegevens in een centrale database, zodat de politie makkelijk in uw bankgegevens kan kijken. Alle kentekens van auto’s op snelwegen registreren en die vier weken bewaren, want je weet maar nooit. Ook sloot minister Opstelten van Veiligheid en Justitie drie weken na aantreden een verdrag met de Verenigde Staten over het uitwisselen van DNA gegevens en vingerafdrukken.
Als de coalitie ook een meerderheid in de Eerste Kamer krijgt, kan ze al deze plannen zonder al te veel weerstand doorvoeren. Zonder die meerderheid zal de coalitie in gesprek moeten met de Eerste Kamer en luisteren naar de argumenten die daar gegeven worden. De kans dat dat tot betere waarborgen voor privacy leidt is groot, zoals blijkt uit de bovengenoemde voorbeelden.
Grondrechten in balans
Burgers hebben verschillende grondrechten. Veiligheid is een belangrijke. Maar het recht om met rust gelaten te worden als je niks verkeerd doet, is ook een fundamenteel recht. Het is aan de politiek om deze grondrechten met elkaar in balans te houden. Als de één wat meer aandacht behoeft, moet beoordeeld worden in hoeverre andere grondrechten daarvoor moeten inleveren. Dan ontstaat een nieuwe, gezonde balans.
Helaas lijkt de coalitie nu alleen oog te hebben voor veiligheid. Andere rechten zijn sluitpost geworden. De balans raakt daarmee zoek. En als een coalitie helemaal niet bezig is met privacy, is er geen enkele reden om daar vóór te stemmen. Want voor balans in grondrechten en voor goede privacywaarborgen, zijn we ook de komende vier jaar waarschijnlijk weer afhankelijk van de Eerste Kamer. Stem dus voor een Eerste Kamer die er toe doet. Stem tegen de coalitie.