Stemt u voor of tegen de coalitie?

Op 2 maart is het zover. Dan mogen we weer stemmen. Deze keer voor de Provinciale Staten. Maar indirect ook voor de Eerste Kamer, die op 23 mei door de Provinciale Staten gekozen wordt. En de Eerste Kamer is belangrijk, want zonder meerderheid daar, wordt de slagkracht van de coalitie van VVD, CDA (en PVV) ernstig beperkt. Is het vanuit het oogpunt van privacy verstandig om op 2 maart voor de coalitie te stemmen of juist er tegen?

Privacywaakhond

De Eerste Kamer is een goede waakhond gebleken als het om privacy gaat. Zoals op 13 januari weer bleek. Minister Schippers van Volksgezondheid heeft toen extra privacywaarborgen rond het Electronisch Patiënten Dossier (EPD) toegezegd, omdat het systeem anders niet door de Eerste Kamer wordt goedgekeurd. Ook bij de bewaarplicht van telecomgegevens en de slimme energiemeter heeft de Eerste Kamer extra privacywaarborgen gevraagd.

Een half jaar onderweg

De verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn een half jaar geleden. De coalitie vormt sinds 14 oktober de regering. En in die tijd zijn er al heel wat privacy-uithollende voorstellen en ideeën langsgekomen. Een digitale schandpaal voor kinderen die blowen. Registratie en een landelijke database van prostituees. Alle bankgegevens in een centrale database, zodat de politie makkelijk in uw bankgegevens kan kijken. Alle kentekens van auto’s op snelwegen registreren en die vier weken bewaren, want je weet maar nooit. Ook sloot minister Opstelten van Veiligheid en Justitie drie weken na aantreden een verdrag met de Verenigde Staten over het uitwisselen van DNA gegevens en vingerafdrukken.

Als de coalitie ook een meerderheid in de Eerste Kamer krijgt, kan ze al deze plannen zonder al te veel weerstand doorvoeren. Zonder die meerderheid zal de coalitie in gesprek moeten met de Eerste Kamer en luisteren naar de argumenten die daar gegeven worden. De kans dat dat tot betere waarborgen voor privacy leidt is groot, zoals blijkt uit de bovengenoemde voorbeelden.

Grondrechten in balans

Burgers hebben verschillende grondrechten. Veiligheid is een belangrijke. Maar het recht om met rust gelaten te worden als je niks verkeerd doet, is ook een fundamenteel recht. Het is aan de politiek om deze grondrechten met elkaar in balans te houden. Als de één wat meer aandacht behoeft, moet beoordeeld worden in hoeverre andere grondrechten daarvoor moeten inleveren. Dan ontstaat een nieuwe, gezonde balans.

Helaas lijkt de coalitie nu alleen oog te hebben voor veiligheid. Andere rechten zijn sluitpost geworden. De balans raakt daarmee zoek. En als een coalitie helemaal niet bezig is met privacy, is er geen enkele reden om daar vóór te stemmen. Want voor balans in grondrechten en voor goede privacywaarborgen, zijn we ook de komende vier jaar waarschijnlijk weer afhankelijk van de Eerste Kamer. Stem dus voor een Eerste Kamer die er toe doet. Stem tegen de coalitie.

reacties

Ik ben het, zoals hopelijk velen, hier volledig mee eens.

Ik ga deze nieuwsbrief ook doorsturen, zodat meer mensen zich bij deze site zich kunnen aansluiten.

Elise

Was het maar zo gemakkelijk! Laten we even terugkijken. De afgelopen jaren is een zondvloed aan privacy beperkende/schendende maatregelen over ons heen gekomen, die voor een erg groot gedeelte te danken waren aan met name CDA kopstukken (denk aan Hirsh-Ballin c.s.), daarbij gesteund door de PvdA.

De vraag is dus of we met dit kabinet nu nog slechter af zijn, of juist beter. In dit kabinet worden in ieder geval een aantal zaken opnieuw bekeken (EPD, landelijke vingerafdrukken database), waarbij juist privacy en mensenrechten juist een belangrijke rol spelen in de afweging. Niemand kan precies voorspellen hoe dat gaat uitpakken, maar veel erger dan de voorgangers kan het haast niet worden.

Ik ben bijvoorbeeld erg blij dat er nu mensen als Jeanine Hennis-Plaschaert (VVD) in de Tweede Kamer zitten, die erg kritisch zijn naar het eigen regeringsbeleid. Maar aan de andere kant zit staatsecretaris Teeven in de regering en die laatste is nu juist het schoolvoorbeeld van iemand die privacy helemaal niet belangrijk vind.

En wat is dan een Eerste Kamer die er toe doet? Eentje die een toekomstig links kabinet met het onvermijdelijke CDA kan ondersteunen? We hebben gezien waartoe dat kan leiden... Ik denk dat we deze coalitie maar eens het voordeel van de twijfel moeten geven en onze energie vooral richten op de individuele dossiers in plaats van iets ongrijpbaars als een "coalitie".

tegen natuurlijk...

zwaar tegen deze coalitie, natuurlijk.

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Laatste reacties:

30.000 mensen onschuldig opsluiten is conform prognose

Patricia: Hoeveel zouden het nu zijn? Ik denk.dat het nu.nog meer zijn....

Slimme meter weigeren

Martee: Vattenval zit nu erg te pushen voor de installatie van een slimme meter (WarmteLink)....
tegenstander straling: Ik vind mijn privacy zeer belangrijk en op al die extra straling zit ik ook niet echt te wachten....
Anoniem: Installateurs en vastnetbeheerders liegen, misleiden en bedreigen er op los, maar laat je niet intimideren....

Privacy Stemwijzer Eerste Kamer gelanceerd

A. Noniem: De Privacy stemwijzer geeft op mijn Brave browser het volgende terug: Your connection is not private Attackers might be trying to steal your information from www....
Joop: Jaaaa, ik ging het ook meteen doen en vond het zeker geweldig!

UWV geeft anderhalf miljoen werkgevers onnodig toegang tot register arbeidsbeperkten

anoniem: Ik zit in het doelgroepregister en baal daar ontzettend van! heb altijd goed gewerkt voor ik er in kwam tot ik ziek werd en een paar jaar in therapie moest....

Privacy-aanbevelingen voor verkiezingsprogrammas Tweede Kamerverkiezingen 2017

Guido: Leuke tekst, maar in praktijk werkt dit niet. Autoriteit persoonsgegevens moet vanwege geld, mankracht en middelen te kort kiezen welke zaak ze wel of niet nemen, dus die doen niets, en negeren ruim 15 jaar schendingen....

Vragen over kentenscannen door belastingdienst

annoniempje: Idd Caroline het gaat alle perken te buiten! Een stelletje bloedhonden zijn het! Nog meer mensen in de problemen en schuldenproblematiek in ons (A) Sociale Nederland!

Honderd gegevens per leerling voor de overheid

Anoniem: Ik mis praktische informatie over wat we kunnen doen....

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.288 seconden