OPROEP AAN D66, SP EN GROENLINKS

Maak het sleepnet na de verkiezingen ongedaan

Het wetsvoorstel waardoor de AIVD grootschalig het internet mag afluisteren is vandaag door de Tweede Kamer aangenomen. Partijen als D66, GroenLinks en SP bleken felle tegenstanders tegen dit sleepnet. Zij zouden bij komende kabinetsonderhandelingen het wetsvoorstel ongedaan moeten maken.

Het wetsvoorstel om de AIVD en MIVD meer bevoegdheden te geven rammelt. Dat constateert eigenlijk iedereen die er verstand van heeft, waaronder de toezichthouders, de Raad van State en de rechterlijke macht. Ondanks dat, heeft vandaag een meerderheid van de Tweede Kamer, onder aanvoering van VVD en PvdA, het wetsvoorstel aangenomen. Onbegrijpelijk als bij voorbaat al duidelijk is dat waarborgen onvoldoende zijn en de rechten van burgers onrechtmatig worden geschonden.

Voorgestelde verbeteringen genegeerd

Met name GroenLinks, D66 en de SP hebben die tekortkomingen ook geconstateerd. D66 noemt het wetsvoorstel "niet wenselijk en slecht voor de rechtsstaat". SP concludeert: "Het wetsvoorstel zit vol gaten, je weet niet waar je ja tegen zegt. Nederland verdient beter." En GroenLinks constateert: "GroenLinks kan het huidige wetsvoorstel niet steunen. De waarborgen voor privacy moeten beter worden geregeld."

Vorige week hebben deze partijen veel wijzigingsvoorstellen ingediend om betere waarborgen voor de rechten van burgers in het wetsvoorstel te krijgen. D66 kwam met maar liefst twintig wijzigingsvoorstellen, GroenLinks met tien en de SP nog eens met twee. Bij elkaar 32 wijzigingsvoorstellen om het sleepnet in te perken, de bewaartermijn van gegevens te beperken, gegevens niet zomaar aan buitenlandse diensten te geven, de DNA databank niet toe te staan en het toezicht en de rapportages te verbeteren.

Maar PvdA en VVD, met in hun kielzog CDA, PVV, 50Plus, ChristenUnie en SGP, wilden er niet aan.

Nieuwe wereld na 15 maart

Na de verkiezingen op 15 maart leven we in een nieuwe wereld. Andere partijen zullen meer te zeggen krijgen. Gezien de stand van de peilingen is er een aanzienlijke kans dat GroenLinks, D66 en/of de SP deel gaat nemen aan een nieuw kabinet. Het wetsvoorstel ligt nu in de Eerste Kamer, maar het is aan dit nieuwe kabinet om het daar doorheen te loodsen. Gelet op de enorme tekortkomingen aan dit wetsvoorstel en de grote hoeveelheid wijzigingsvoorstellen van de kritische partijen, is het niet goed voorstelbaar dat een kabinet waar zij deel van uitmaken dit wetsvoorstel in de Eerste Kamer gaat verdedigen.

Oproep: #StopHetSleepnet

Een partij die voor een vrij land is waar grondrechten van burgers worden gerespecteerd kan alleen geloofwaardig gaan regeren als dit wetsvoorstel in de huidige vorm van tafel gaat. Dit wetsvoorstel hoort op de onderhandelingstafel te liggen als het nieuwe kabinet gevormd gaat worden. Wij roepen kritische partijen als GroenLinks, D66 en SP op om alleen in een kabinet te stappen als dit wetsvoorstel in de huidige vorm wordt ingetrokken of drastisch wordt aangepast.

 

Wij roepen u als lezer op om uw stem bij de verkiezingen niet verloren te laten gaan. Stem slimmer, doe de Privacy Stemwijzer. Al meer dan 21.000 mensen gingen u voor.

AIVD: Grootschalig afluisteren, onbeperkt hacken en een geheime DNA databank

Op 11 juli  2017 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel van minister Plasterk (PvdA) en minister Hennis (VVD) waarmee de geheime diensten straks grootschalig het internet mogen afluisteren. De afgeluisterde gegevens mogen drie jaar lang bewaard worden en onbeperkt gekoppeld worden aan andere gegevens.
Lees verder >>>

Kamer negeert ernstige tekortkomingen wetsvoorstel grootschalig afluisteren AIVD

De Tweede Kamer heeft besloten om half februari al te stemmen over het wetsvoorstel waarmee de AIVD grootschalig het internet mag afluisteren. Dat is onverantwoord, schaadt de rechtsstaat en schaadt het vertrouwen in de politiek.
Lees verder >>>

reacties

Privacy Barometer heeft even gemist dat de eerste stemverklaring tegen deze slechte wet van Norbert Klein (Vrijzinnige Partij) was. http://vrijzinnigepartij.nl/stemverklaring-wet-op-inlichtingen-en-veiligheidsdiensten/

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Laatste reacties:

Slimme meter weigeren

Martee: Vattenval zit nu erg te pushen voor de installatie van een slimme meter (WarmteLink)....
tegenstander straling: Ik vind mijn privacy zeer belangrijk en op al die extra straling zit ik ook niet echt te wachten....
Anoniem: Installateurs en vastnetbeheerders liegen, misleiden en bedreigen er op los, maar laat je niet intimideren....

Privacy Stemwijzer Eerste Kamer gelanceerd

A. Noniem: De Privacy stemwijzer geeft op mijn Brave browser het volgende terug: Your connection is not private Attackers might be trying to steal your information from www....
Joop: Jaaaa, ik ging het ook meteen doen en vond het zeker geweldig!
kees: onmiddellijk doen!!! u zult verstelt staan, ik tenminste wel....

UWV geeft anderhalf miljoen werkgevers onnodig toegang tot register arbeidsbeperkten

anoniem: Ik zit in het doelgroepregister en baal daar ontzettend van! heb altijd goed gewerkt voor ik er in kwam tot ik ziek werd en een paar jaar in therapie moest....

Privacy-aanbevelingen voor verkiezingsprogrammas Tweede Kamerverkiezingen 2017

Guido: Leuke tekst, maar in praktijk werkt dit niet. Autoriteit persoonsgegevens moet vanwege geld, mankracht en middelen te kort kiezen welke zaak ze wel of niet nemen, dus die doen niets, en negeren ruim 15 jaar schendingen....

Vragen over kentenscannen door belastingdienst

annoniempje: Idd Caroline het gaat alle perken te buiten! Een stelletje bloedhonden zijn het! Nog meer mensen in de problemen en schuldenproblematiek in ons (A) Sociale Nederland!

Honderd gegevens per leerling voor de overheid

Anoniem: Ik mis praktische informatie over wat we kunnen doen....

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.082 seconden