CRITERIA VOOR DNA-AFNAME VERSOEPELD

Politie gaat zelf DNA analyseren

De politie gaat eind dit jaar zelf de DNA-analyse doen waarvoor nu nog de specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) worden ingeschakeld. Daarnaast worden de drempels om DNA bij verdachten af te nemen in de toekomst verlaagd. DNA zal naar verwachting een grotere rol gaan spelen bij de opsporing van mensen.

Minister Grapperhaus (CDA) schrijft eind januari aan de Tweede Kamer dat de politie zich voorbereidt om zelf de analyse van DNA-sporen op de plaats delict te doen. Om dit te mogen doen, moet de politie aan bepaalde criteria voldoen, zodat de DNA-analyse door de rechtbank als bewijs wordt geaccepteerd. Grapperhaus verwacht dat de politie hiervoor eind 2018 'geaccrediteerd' is. Naar alle waarschijnlijkheid kan de politie met deze accreditatie ook het DNA dat van verdachten wordt afgenomen zelf analyseren.

Uit onlangs gepubliceerd promotie-onderzoek blijkt dat DNA vaker als opsporingsmiddel zal worden gebruikt als het ter plekke wordt geanalyseerd. Daarnaast kampt het NFI regelmatig met een capaciteitstekort. De politie is daar in de toekomst niet meer van afhankelijk.

Lagere drempels DNA-afname

Los van de bovenstaande accreditering van de politie, ligt er een concept-wetsvoorstel om bij mensen makkelijker DNA af te nemen. Grapperhaus schrijft in de eerder genoemde brief aan de Tweede Kamer: "Inderdaad wordt [..] voorgesteld om de eis van ernstige bezwaren als voorwaarde voor het afnemen van celmateriaal te laten vervallen."

Op dit moment moeten er 'ernstige bezwaren' zijn om bij verdachten DNA af te nemen. 'Ernstige bezwaren' betekent dat er meer moet zijn dan alleen een vage verdenking dat iemand een strafbaar feit pleegde. Dit criterium gaat met dit wetsvoorstel vervallen, zodat ook als er slechts een vage verdenking is bij mensen DNA mag worden afgenomen.

Het verlagen van drempels in DNA-onderzoek is een lang lopende trend. Inmiddels zitten er ruim een kwart miljoen mensen in de database, waaronder 27.521 mensen die minderjarig waren bij afname van hun DNA (stand eind 2016).

Verruiming vrijwel alle opsporingsbevoegdheden

Dit concept-wetsvoorstel is onderdeel van de algehele herziening van het Wetboek van Strafvordering dat de opsporingsbevoegdheden regelt. Dat wetboek is volgens de minister verouderd en wordt om die reden herschreven.

Het kabinet maakt van deze gelegenheid gebruik om sluipenderwijs de bevoegdheden voor de opsporingsinstanties uit te breiden. Dat geldt niet alleen voor eenvoudigere DNA-afname, maar voor vrijwel alle bevoegdheden. De Nederlandse Orde van Advocaten zegt hierover (pdf): "Vrijwel alle dwangmiddelen en bevoegdheden worden verruimd – en soms aanzienlijk". Ook de rechterlijke macht constateert (pdf) dat met het herschrijven van het wetboek ineens "dwangmiddelen in veel meer situaties en ten aanzien van meer personen – ook gezinsleden en kennissen van verdachte – kunnen worden toegepast."

De herschreven wetboeken worden naar verwachting in 2019 in de Tweede Kamer behandeld.

Ziekenhuis wordt DNA-databank voor justitie

Demissionair minister Schippers van Volksgezondheid (VVD) wil dat gegevens over afgenomen lichaamsmateriaal in de zorg beschikbaar komen voor politie en justitie. Ook in het verleden afgestaan materiaal valt hieronder.
Lees verder >>>

OM voldoet niet aan vernietigingsplicht DNA

Het DNA-materiaal dat verzameld is naar aanleiding van het verwantschapsonderzoek in de zaak Marianne Vaatstra, is nog steeds niet vernietigd. Dat is tegen de strenge wet die de Eerste en Tweede Kamer zelf opstelden.
Lees verder >>>

reacties

ik vind dat de politie met dit idee de privacy wet overtreed

ik zal NOOIT mijn DNA afstaan

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Laatste reacties:

Slimme meter weigeren

Martee: Vattenval zit nu erg te pushen voor de installatie van een slimme meter (WarmteLink)....
tegenstander straling: Ik vind mijn privacy zeer belangrijk en op al die extra straling zit ik ook niet echt te wachten....
Anoniem: Installateurs en vastnetbeheerders liegen, misleiden en bedreigen er op los, maar laat je niet intimideren....

Privacy Stemwijzer Eerste Kamer gelanceerd

A. Noniem: De Privacy stemwijzer geeft op mijn Brave browser het volgende terug: Your connection is not private Attackers might be trying to steal your information from www....
Joop: Jaaaa, ik ging het ook meteen doen en vond het zeker geweldig!
kees: onmiddellijk doen!!! u zult verstelt staan, ik tenminste wel....

UWV geeft anderhalf miljoen werkgevers onnodig toegang tot register arbeidsbeperkten

anoniem: Ik zit in het doelgroepregister en baal daar ontzettend van! heb altijd goed gewerkt voor ik er in kwam tot ik ziek werd en een paar jaar in therapie moest....

Privacy-aanbevelingen voor verkiezingsprogrammas Tweede Kamerverkiezingen 2017

Guido: Leuke tekst, maar in praktijk werkt dit niet. Autoriteit persoonsgegevens moet vanwege geld, mankracht en middelen te kort kiezen welke zaak ze wel of niet nemen, dus die doen niets, en negeren ruim 15 jaar schendingen....

Vragen over kentenscannen door belastingdienst

annoniempje: Idd Caroline het gaat alle perken te buiten! Een stelletje bloedhonden zijn het! Nog meer mensen in de problemen en schuldenproblematiek in ons (A) Sociale Nederland!

Honderd gegevens per leerling voor de overheid

Anoniem: Ik mis praktische informatie over wat we kunnen doen....

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.119 seconden