Huisarts vraagt uw steun voor betere privacy in de zorg

Huisarts Chantal van het Zandt vraagt uw hulp om uw medische dossier tegen zorgverzekeraars te beschermen. Op dit moment kunnen zij zonder veel moeite inzage in uw dossier krijgen. Van het Zandt wil desnoods naar de rechter om deze praktijken te stoppen.

Huisarts Van het Zandt werd door de controlemolen van een zorgverzekeraar gehaald en bijna vermalen. Een statistisch model van de verzekeraar had haar aangewezen als mogelijke fraudeur. Bij het daaropvolgende onderzoek had de verzekeraar geen oog voor haar persoonlijke omstandigheden en geen oor voor haar bezwaren. Bij de verzekeraars regeert de bureaucratie en wat wettelijk mag, dat moet.

Opsporingsdienst

Zorgverzekeraars hebben van de regering de taak gekregen om fraude op te sporen als waren zij een opsporingsdienst. Om dit te kunnen doen is er een specifieke regeling ontworpen die verzekeraars de macht geeft om controles bij zorgverleners en patiënten uit te voeren. Omdat de politiek inmiddels zeer allergisch voor fraude is geworden, staat deze regeling veel toe. Opsporing trekt bijna altijd aan het langste eind ten koste van uw privacy en uw medisch dossier.

Aan de andere kant mag een verzekeraar nu ook weer niet zomaar een huisartsenpraktijk binnenlopen en dossiers opvragen. Om recht te doen aan het beroepsgeheim en de privacy van patiënten, zijn er in de controleregeling drempels opgenomen. Er moet bij een controle een stappenplan doorlopen worden. Elke volgende stap betekent een grotere inbreuk op de privacy van patiënten, maar die mag pas worden gezet als er na de vorige stap nog steeds een vermoeden van fraude bestaat. Als laatste stap krijgt de verzekeraar complete inzage in uw medisch dossier.

De verzekeraar moet dus concrete fraudevermoedens op tafel leggen voordat het stappenplan doorlopen mag worden. Maar het is moeilijk om je hiertegen als individuele huisarts te verweren. Uit de situatie van huisarts Van het Zandt blijkt dat de verzekeraar met onnavolgbare statistische modellen komt waaruit fraude zou blijken. Bovendien dreigt de verzekeraar direct met torenhoge boetes als de huisarts bedenkingen uit.

Rechtszaak

De door de verzekeraar aangedragen fraudesignalen zijn nauwelijks controleerbaar, er zijn geen mogelijkheden om serieus bezwaar te maken, patiënten wordt niet om toestemming gevraagd en ze worden zelfs niet goed geïnformeerd. Het stappenplan is daarbij in zulke vage bewoordingen opgesteld, dat de verzekeraar met veel kan wegkomen.

Dat vinden in ieder geval huisarts Van het Zandt en haar advocaat Elly Koning. Zij vinden dat er dermate veel macht aan de verzekeraars is gegeven, dat de controlemogelijkheden niet meer in verhouding staan tot de noodzakelijk bescherming van de privacy van patiënten.

Zij willen nu dat minister Schippers (VVD) het stappenplan aanscherpt en recht doet aan de bescherming van het medisch beroepsgeheim en de privacy. Als Schippers hier voor 10 september 2015 niet in tegemoet komt, stappen Van het Zandt en Koning naar de rechter om de hele controleregeling buiten werking te laten stellen.

Voor het voeren van een rechtszaak is geld nodig. U kunt bijdragen aan de strijd voor meer privacy in de zorg.

Meer rechtszaken voor privacy

Er worden vaker rechtszaken voor meer privacy gevoerd. Stichting Privacy First is daarbij een actieve partij. Zij voerden met succes een rechtszaak tegen het kentekenparkeren en tegen de bewaarplicht van telecomgegevens. Ook loopt nog steeds het proces om de vingerafdrukken uit het paspoort te krijgen. Omdat deze zaak bij de Hoge Raad niet-ontvankelijk werd verklaard, komt de stichting nu nog € 5000,- euro tekort. Op dit moment wordt de actie via een zaak bij de Raad van State voortgezet. Ook aan deze strijd van Privacy First kunt u bijdragen.
 

Oproep geen doorbreking medisch beroepsgeheim voor financiele controle

Zorgverleners uit de jeugdzorg roepen Kamerleden en staatssecretaris Van Rijn op het medisch beroepsgeheim te respecteren. Financiële controle van declaraties is mogelijk zonder het medisch beroepsgeheim te doorbreken.
Lees verder >>>

reacties

Helemaal zorgverzekeraars heb niets te maken met medische gegevens van cliënten

Steeds meer vragen zorgverzekeraars naar diagnose om iets vergoed te krijgen drammen daarop door.

Niet te verteren dat iemand bij de verzekering zo maar jouw gegevens uit het systeem kan vissen. Je gegevens zullen maar onrechtmatig gebruikt worden, dat kan onherstelbare veroorzaken!

Laat het duidelijk zijn, mijne verzekering heeft geen recht om in mijn statussen te snuffelen. Als patiënt heb je een rlatie met je arts, en je verzekeraar heeft een product verkocht en is dan verplicht te betalen. Het is een zakelijke overeenkomst die ik verplicht ben af te sluiten. En we kunnen niet zeggen eris echte concurrentie, tientallen namen, maar het komt uit bij de grote vijf. En die administraties zijn al gekoppeld. Nee laten we aan onze privésfeer denken. En het geven aan de verzekeraars levert geen enkele winst voor de patiënt op.

Och, och -- al die Stichtingen, Actiegroepen, Comité's en Fora, Burger- al of niet!

Begrijpt men niet dat die versnippering en deelbelangen de 'politiek', de vuige, arrogante macht die een klassenoorlog is begonnen, in de kaart speelt.

Terwijl er toch een geëgende weg is om in die smerige oorlog een gesloten en vernietigend front te vormen: de JUISTE PARTIJ stemmen als er weer eens verkiezingen zijn; een compleet nieuw concept voor velen, helaas.

Ik wed dat er tussen de huilers (en bovenstaand verhaal maakt ook mij razend) velen zijn die desalniettemin staande in het stemhokje toch weer voor hun eigenbelangetje kiezen, en met de termen hypotheek, 'auto', 'asfalt' en 'terreur' door het hoofd zwermend, toch maar weer gewoon VVD stemmen.

Tja, rectionair stemmen, reactonair beleid -- wie had dat kunnen denken.

Kortom: hoeveel krokodilletranen worden er hier wel niet geplengd?

@5 Mooi gezegd. Helemaal mee eens. De kiezers zijn misschien wel net zo hypocriet als de politici.

Van een vriend in de medische sector, hoorde ik het vgl verhaal: Een man met klachten over galstenen, komt bij de spoedeisende hulp in het AZG. Zijn medisch huisartsendossier wordt opgehaald door de verpleegkundige mbv het pasje van de arts. Standaard wordt dit gedaan en standaard worden die gegevens uitgeprint. De print bevat gegevens over de patient: zelfmoordpoging psychose SOA scheiding etc. Gegevens teruggaand tot jaren her. Deze print blijft bij de printer liggen. Iedereen, zelfs de schoonmaker neemt er kennis van. Later ligt de uitdraai op de afdeling en kan iedereen die er in wil of in moet kijken, dat doen. En allemaal bij een patient die komt voor klachten betreffende galstenen. En het ergste: de man zelf weet van niets, want kan zijn eigen gegevens niet inzien. Mijn kennis vertelt mij dit met de opmerking: totaal onnodige informatie; de huisarts zou deze verslaglegging zo niet moeten doen. Onbegrijpelijk, vonden de artsen dit. En het ergste nog: dit komt dagelijks voor.

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Laatste reacties:

Slimme meter weigeren

Martee: Vattenval zit nu erg te pushen voor de installatie van een slimme meter (WarmteLink)....
tegenstander straling: Ik vind mijn privacy zeer belangrijk en op al die extra straling zit ik ook niet echt te wachten....
Anoniem: Installateurs en vastnetbeheerders liegen, misleiden en bedreigen er op los, maar laat je niet intimideren....

Privacy Stemwijzer Eerste Kamer gelanceerd

A. Noniem: De Privacy stemwijzer geeft op mijn Brave browser het volgende terug: Your connection is not private Attackers might be trying to steal your information from www....
Joop: Jaaaa, ik ging het ook meteen doen en vond het zeker geweldig!
kees: onmiddellijk doen!!! u zult verstelt staan, ik tenminste wel....

UWV geeft anderhalf miljoen werkgevers onnodig toegang tot register arbeidsbeperkten

anoniem: Ik zit in het doelgroepregister en baal daar ontzettend van! heb altijd goed gewerkt voor ik er in kwam tot ik ziek werd en een paar jaar in therapie moest....

Privacy-aanbevelingen voor verkiezingsprogrammas Tweede Kamerverkiezingen 2017

Guido: Leuke tekst, maar in praktijk werkt dit niet. Autoriteit persoonsgegevens moet vanwege geld, mankracht en middelen te kort kiezen welke zaak ze wel of niet nemen, dus die doen niets, en negeren ruim 15 jaar schendingen....

Vragen over kentenscannen door belastingdienst

annoniempje: Idd Caroline het gaat alle perken te buiten! Een stelletje bloedhonden zijn het! Nog meer mensen in de problemen en schuldenproblematiek in ons (A) Sociale Nederland!

Honderd gegevens per leerling voor de overheid

Anoniem: Ik mis praktische informatie over wat we kunnen doen....

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.146 seconden