“Celstraf voor journalisten die gegevens slachtoffers publiceren.”

Het moet strafbaar gesteld worden als journalisten identiteitsgegevens van slachtoffers publiceren. Dat stelt Richard Korver, de Amsterdamse advocaat van de slachtoffers in de Amsterdamse zedenzaak ‘Roberts M. in zijn recent verschenen boek ‘Recht van Spreken’. ’ Hij vergelijkt de Nederlandse situatie met die in het Verenigd Koninkrijk en België, waar zo’n regeling al geldt.

Privacy Barometer spreekt met Richard Korver (42) naar aanleiding van dit boek, waarin de advocaat een lans breekt voor verbetering van slachtofferrechten. Meer privacy vormt een belangrijk onderdeel van de verbeteringen die hij voorstaat. In deze eerste aflevering van een tweeluik gaan we in op privacy voor slachtoffers. In de tweede aflevering, die aanstaande woensdag verschijnt, op die van verdachten en daders.

Legt u die strafbaarstelling voor journalisten eens uit?
“In Nederland mogen verdachten, zolang ze niet veroordeeld zijn, niet met voor- en achternaam genoemd worden. Voor slachtoffers daarentegen is bij wet vreemd genoeg niets geregeld. Tenlasteleggingen liggen bij strafzaken voorafgaande aan de zitting ter inzage voor de pers. Aangezien de identiteitsgegevens van slachtoffers daar meestal voluit in staan, kunnen die binnen no-time in kranten en op internet staan. Voor heel veel slachtoffers voelt dat alsof hen wederom iets aangedaan wordt. Vooral bij zedenmisdrijven zie je dat mensen daar niet voor de rest van hun leven mee achtervolgd of geconfronteerd willen worden. In de Amsterdamse zedenzaak heb ik anonimiteit kunnen bedingen voor mijn cliënten. Maar omdat dat niet bij wet geregeld is, moet dat nu keer op keer per zaak apart bevochten worden.”

Maar hoe ziet u die strafbaarstelling voor zich? Hele redacties achter de tralies?
“Precies. Eerst in de wet regelen dat namen niet gepubliceerd mogen worden. En daarna volgt celstraf voor wie dat wél doet. En grote boetes voor de redacties die dit mogelijk maken. Nu wil ik qua boeteomvang wel een onderscheid maken tussen journalisten die voor een groot medium werken en mensen die een blogje schrijven met 50 bezoekers. Een groot medium als de Telegraaf BV kun je financieel harder aanpakken. Maar ook de blogschrijver moet achter de tralies gezet worden als hij de wet overtreedt. Daarnaast zou de NVJ (Nederlandse Vereniging voor Journalistiek – red.) bijvoorbeeld de perskaart van overtreders kunnen intrekken.”

In uw boek zegt u dat in die strafzaakdossiers standaard met codering gewerkt zou moeten worden in plaats van met namen. Dan zou wellicht een groot deel van het probleem al getackeld zijn.
“Inderdaad. Nu is het nog zo dat wanneer mensen aangifte komen doen bij de politie, ze niet op de mogelijkheid worden gewezen om ‘domicilie te kiezen’. Dat houdt in dat ze het adres van bijvoorbeeld het desbetreffende politiebureau of hun advocaat  in het dossier laten zetten, in plaats van hun eigen adres. Mensen op die mogelijkheid wijzen zou gewoonte moeten worden bij de politie. Net zoals het gewoonte moet worden, slachtoffers met een code in plaats van bij hun naam te noemen. Tenzij ze het zelf OK vinden om met hun naam genoemd te worden. Nu is het precies andersom. Standaard komen mensen voluit met hun gegevens in het strafdossier terecht. En voor ze het weten ligt dat bij veel meer mensen dan zij zelf van tevoren konden overzien. Inclusief de pers.”

Zijn er slachtoffers die het prima vinden om met naam en toenaam genoemd te worden?
“Ja, ook dat komt voor. De heer Everink bijvoorbeeld, in de zaak Badr Hari. Die zocht zelf de publiciteit. Of de Familie Hund, de Amsterdamse juwelier die overvallen werd. Bij dat soort zaken is het bijna raar om ineens geheimzinnig te gaan doen. Ook zijn er slachtoffers die het heel naar vinden om met een nummer aangeduid te worden.”

Met het nieuwe regeerakkoord wordt de positie van slachtoffers verder versterkt. Zo wordt ondermeer het spreekrecht voor slachtoffers in strafzaken, dat Richard Korver bedong in de Amsterdamse Zedenzaak, uitgebreid.

Woensdagmiddag 12 december verschijnt deel twee van dit interview waarin wordt ingegaan op privacy van verdachten en daders. 

reacties

Heel goed dat er op wat voor manier dan ook geregeld wordt dat de positie van slachtoffers sterker wordt. Goed dat Richard Korver daar in zijn boek aandacht aan schenkt en voor hen op komt!

Eens. Ik vraag me al heel lang af hoe het kan dat slachtoffers nog steeds vaak met naam en toenaam genoemd worden terwijl de privacy van verdachten (en volgens mij ook van daders, of niet?) zo goed beschermd worden. Hoog tijd om hier een andere standaard in te laten kiezen door politie, en het journaille bewust te maken van hoeveel er kapot gemaakt kan worden in mensen hun levens als gegevens eeuwig op internet komen te staan. Goed dat Korver dit aanhangig maakt. Ik hoop dat zijn boek en dit artikel opgepakt wordt door politici en zij het beleid veranderen en aanvullende wetten maken.

Ik zie vrijwel nooit de namen van slachtoffers in de krant. En wat zou het eigenlijk? Waarom moet je geheimzinnig doen als je slachtoffer bent van een overval? Ik begrijp wel dat Korver zich druk maakt over dit nu hij de ouders bij staat in het proces, maar ik heb van geen enkel kind of ouder de namen in de krant zien staan.

Aan Barwijk: In het artikel lees ik dat je geen namen zag staan doordat Korver anonimiteit heeft bedongen. En dat anonimiteit nu niet bij wet geregeld is en dus steeds per zaak apart bevochten moet worden. Ik kan me wel voorstellen dat het handig is hier iets voor te regelen, een andere standaard.

Heel goed om deze zaken te publiceren. PRIVACY is een groot goed. Ik wil hier de journaliste een compliment maken voor de duidelijke vraagstellingen waardoor er inzicht in deze materie ontstaat. Ben benieuwd naar deel 2 .

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Laatste reacties:

Slimme meter weigeren

Martee: Vattenval zit nu erg te pushen voor de installatie van een slimme meter (WarmteLink)....
tegenstander straling: Ik vind mijn privacy zeer belangrijk en op al die extra straling zit ik ook niet echt te wachten....
Anoniem: Installateurs en vastnetbeheerders liegen, misleiden en bedreigen er op los, maar laat je niet intimideren....

Privacy Stemwijzer Eerste Kamer gelanceerd

A. Noniem: De Privacy stemwijzer geeft op mijn Brave browser het volgende terug: Your connection is not private Attackers might be trying to steal your information from www....
Joop: Jaaaa, ik ging het ook meteen doen en vond het zeker geweldig!
kees: onmiddellijk doen!!! u zult verstelt staan, ik tenminste wel....

UWV geeft anderhalf miljoen werkgevers onnodig toegang tot register arbeidsbeperkten

anoniem: Ik zit in het doelgroepregister en baal daar ontzettend van! heb altijd goed gewerkt voor ik er in kwam tot ik ziek werd en een paar jaar in therapie moest....

Privacy-aanbevelingen voor verkiezingsprogrammas Tweede Kamerverkiezingen 2017

Guido: Leuke tekst, maar in praktijk werkt dit niet. Autoriteit persoonsgegevens moet vanwege geld, mankracht en middelen te kort kiezen welke zaak ze wel of niet nemen, dus die doen niets, en negeren ruim 15 jaar schendingen....

Vragen over kentenscannen door belastingdienst

annoniempje: Idd Caroline het gaat alle perken te buiten! Een stelletje bloedhonden zijn het! Nog meer mensen in de problemen en schuldenproblematiek in ons (A) Sociale Nederland!

Honderd gegevens per leerling voor de overheid

Anoniem: Ik mis praktische informatie over wat we kunnen doen....

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.103 seconden