Het gaat redelijk met Nederland

Als je me een jaar geleden had gevraagd welke kant ik het op vond gaan met Nederland was ik somber gestemd geweest. Alles leek erop dat het aantal privacyschendende maatregelen verder en verder zou toenemen en de politici nooit zouden inzien dat privacy op zichzelf ook iets was om actief voor op te komen. Gelukkig kan ik nu, een jaar later, zeggen dat het weer de goede kant opgaat.

Vingerafdrukken

Een jaar geleden verliep mijn identiteitskaart en sinds 2009 moeten we, als normale Staatsburgers en niet als criminelen, onze vingerafdrukken afgeven wanneer we deze opnieuw aanvragen. Ik heb expres acht maanden gewacht voordat ik die van mij verlengde, maar helaas moest ik vanwege persoonlijke omstandigheden er toch afgelopen februari aan. Gelukkig, echter, worden de vingerafdrukken al een tijdlang niet meer in de Gemeentelijke Basisadministratie opgeslagen. Wat echter nog beter is, is dat er waarschijnlijk nog voor het zomerreces een wetsvoorstel wordt behandeld dat ervoor zorgt dat de identiteitskaart geen reisdocument meer is en daardoor niet meer gebonden is aan de Europese regels over verplichte biometrische gegevens in reisdocumenten. Kort gezegd worden er dan geen vingerafdrukken meer afgenomen voor identiteitskaarten. En daarbovenop heeft de Tweede Kamer ook nog eens aan de minister van Buitenlandse Zaken gevraagd zich hard te maken in de Europese Unie om ook voor andere reisdocumenten, paspoorten dus, biometrische gegevens niet meer verplicht te maken. Een erg goede ontwikkeling!

Acta

Daar blijft het niet bij met het goede nieuws. Dinsdag werd bekend dat de Tweede Kamer tegen het ACTA-verdrag heeft gestemd, wat voor mij directe aanleiding was om deze post te schrijven. Ook verwerpt de Kamer al van tevoren nieuwe verdragen die inhoudelijk lijken op ACTA, waardoor het onmogelijk wordt om een nieuw verdrag wat in essentie hetzelfde is erdoorheen te drukken. Dit laatste klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar afgelopen winter werd dit in de Verenigde Staten geprobeerd. Eerst werd SOPA afgewezen, daarna PIPA, en inmiddels wordt het geprobeerd via CISPA. Erg goed van de Kamer dus. Tevens werd vandaag bekend dat ook drie adviserende commissies zich negatief hebben uitgesproken over ACTA tegenover het Europese Parlement en niet lang geleden werd ook bekend dat eerst het Europese Hof zich over het verdrag gaat buigen, wat sowieso al zeker een jaar vertraging oplevert. Het lijkt er hierdoor steeds meer en meer op dat niet alleen in Nederland maar ook in de Europese Unie dit verdrag er niet doorheen gaat komen. Al met al kan ik dit gerust het beste nieuws van het hele jaar noemen.

Internet afluisteren

Helaas is er niet alleen goed nieuws. Oorspronkelijk wou ik in de titel van deze post "goed" in plaats van "redelijk" gebruiken, maar dat was net de dag dat KPN (waar ik bij zit) zijn blokkade tegen The Pirate Bay actief maakte en bekend werd dat de MIVD illegaal internetverbindingen aftapt. Beide zorgwekkende ontwikkelingen die onze vrijheid en privacy op internet al aardig geschaad hebben en precedenten scheppen om dit in de toekomst nog verder te doen. Ook worden in Nederland nog steeds een gigantisch aantal telefoons afgetapt, percentueel significant meer dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten of in Engeland. En last but not least is er ook nog de wietpas, al heb ik er vertrouwen in dat de kaarten daarvoor na de aankomende verkiezingen weer anders geschud zijn.

Ondanks de bovenstaande negatieve ontwikkelingen ben ik dankzij het afwijzen van het ACTA-verdrag en het spoedig verdwijnen van vingerafdrukken in identiteitskaarten een stuk positiever gesteld dan vorig jaar. Dat betekent echter niet dat we de champagne kunnen ontkurken. De verplichtingen van de rechters naar providers om The Pirate Bay te blokkeren en het illegaal aftappen van internet, door nota bene een overheidsinstantie, laat zien dat we ons sterk moeten blijven maken voor onze privacy en vrijheid. Niet alleen op het internet, maar ook daarbuiten.

Gwildor Sok is schrijver en programmeur. Bekijk zijn blog.

reacties

Optimist! Kijk toch eens hoeveel de privacy is ingeperkt en het gemak waarmee men weer nieuwe privacy inbreuken verzint. Privacy delft nog zeer regelmatig het onderspit.

Eén zwaluw maakt nog geen zomer!

Daar waar het goed gaat lijkt het anderzijds ook weer fout te gaan. Het CDA legt alweer de kilometerheffing (het befaamde kastje in de auto) op tafel en de VVD is inmiddels langzaamaan iedereen aan het opwarmen voor de verplichte RFID chip in de kentekenplaat van je auto met tevens ook een sticker (met chip) aan de binnenkant van je raam zogenaamd tegen benzine en autodiefstal (uiteraard zal dit later ook handig blijken voor andere zaken).

Persoonlijk hoop ik dat er per 12 september een regering komt die het in ieder geval beter voor heeft met de privacy. De laatste voorstellen van de VVD en het CDA baren mij ernstige zorgen als deze partijen weer aan de macht komen.

Ik vind persoonlijk als Nederlander,dat wij al heel veel vrijheid hebben ingeleverd .

Ongemerkt sluipt dit in onze maatschappij en wetgeving,steeds meer regels waar de burger niet gelukkig mee is.

De meevallers die jou dit jaar als redelijk hebben doen bestempelen, hebben vooral betrekking tot uitstel en niet tot afstel. Met andere woorden, naast wat we al hebben ingeleverd, of liever gezegd, wat er al van ons is afgenomen, is het slechts een kwestie van tijd. Zeker wanneer de VVD de grootste wordt. Een overheid naar Zwitsers model is de enige oplossing, zoek maar eens een plaatje van de Europese Unie en aanschouw de witte kern te midden van het blauw-geel. Of zie de Europese Grondwet referenda.

Sinds 28 feb dit jaar is bekend geworden dat vingerafdrukken gewoon weer centraal opgeslagen moeten worden. Waarschijnlijk heb jij dus net aan geluk gehad met de aanvraag van je id-bewijs.

@Erik heb je een bron? Ik heb recentelijk nog gelezen dat vingerafdrukken wel af worden genomen maar alleen opgeslagen worden bij de gemeente tijdens de aanvraag daarna worden ze niet opvraagbaar gemaakt (ze zijn er helaas dan nog wel). Helaas moet ik er binnenkort ook aan geloven zal toch een geldig exemplaar nodig hebben.

@Erik @Jurgen De gemeenten mogen vingerafdrukken niet meer opslaan. Zodra het paspoort wordt opgehaald, moeten de vingerafdrukken worden vernietigd. Zie ook: www.vng.nl/smartsite.dws?id=109472

De vingerafdrukken die al waren opgeslagen, worden op dit moment vernietigd. De minister heeft in de kamer gezegd dat dit in het najaar helemaal is afgerond. Dan zijn de vingerafdrukken alleen nog op het paspoort zelf opgeslagen. Een kamermeerderheid wil hier ook van af, maar daarvoor moeten eerst Europese regels wijzigen. En dat zijn lange processen.

@ Jurgen en Reinout

http://zaanstad.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/1086

De gemeente zaanstad (waar ik net een nieuw paspoort heb moeten aanvragen) geeft zowel aan de balie als op de website duidelijk aan dat de vingerafdrukken worden opgeslagen in het reisdocumentenregister. Verder zijn er op internet zat plekken te vinden waar dit verteld is. bijvoorbeeld hier:

https://secure.security.nl/artikel/40532/1/%22Overheid_moet_vingerafdrukken_centraal_opslaan%22.html

Daarentegen moet ik mezelf wel corrigeren:

http://www.paspoortinformatie.nl/nederlands/Vragen/Vingerafdrukken/Opslag#faq-1

In het licht van de tot dusver beperkte voortgang van de technische ontwikkeling is de conclusie getrokken dat het gebruik van de vingerafdrukken voor doeleinden van verificatie en identiteitsvaststelling niet mogelijk is zonder een te hoog percentage gevallen waarin een "misser" wordt aangegeven bij een rechtmatige houder van een reisdocument. Om die reden is besloten om voor nu te stoppen met de opslag van de vingerafdrukken in de decentrale reisdocumentenadministratie.

Het feit dat vingerafdrukken op het paspoort worden opgeslagen is niet slecht, maar goed! Het is een identificatiemiddel waarbij je zeker kan weten dat jij niet je tweelingbroer of iemand anders op wie je lijkt bent. Daarentegen ben ik tegen het opslaan in een centrale database.

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Laatste reacties:

Slimme meter weigeren

Martee: Vattenval zit nu erg te pushen voor de installatie van een slimme meter (WarmteLink)....
tegenstander straling: Ik vind mijn privacy zeer belangrijk en op al die extra straling zit ik ook niet echt te wachten....
Anoniem: Installateurs en vastnetbeheerders liegen, misleiden en bedreigen er op los, maar laat je niet intimideren....

Privacy Stemwijzer Eerste Kamer gelanceerd

A. Noniem: De Privacy stemwijzer geeft op mijn Brave browser het volgende terug: Your connection is not private Attackers might be trying to steal your information from www....
Joop: Jaaaa, ik ging het ook meteen doen en vond het zeker geweldig!
kees: onmiddellijk doen!!! u zult verstelt staan, ik tenminste wel....

UWV geeft anderhalf miljoen werkgevers onnodig toegang tot register arbeidsbeperkten

anoniem: Ik zit in het doelgroepregister en baal daar ontzettend van! heb altijd goed gewerkt voor ik er in kwam tot ik ziek werd en een paar jaar in therapie moest....

Privacy-aanbevelingen voor verkiezingsprogrammas Tweede Kamerverkiezingen 2017

Guido: Leuke tekst, maar in praktijk werkt dit niet. Autoriteit persoonsgegevens moet vanwege geld, mankracht en middelen te kort kiezen welke zaak ze wel of niet nemen, dus die doen niets, en negeren ruim 15 jaar schendingen....

Vragen over kentenscannen door belastingdienst

annoniempje: Idd Caroline het gaat alle perken te buiten! Een stelletje bloedhonden zijn het! Nog meer mensen in de problemen en schuldenproblematiek in ons (A) Sociale Nederland!

Honderd gegevens per leerling voor de overheid

Anoniem: Ik mis praktische informatie over wat we kunnen doen....

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.223 seconden