Media misstanden

Schokkend, maar ook in 2011 wordt privacy van slachtoffers nog steeds met voeten getreden ten behoeve van sensatielust en voyeurisme. Bijvoorbeeld in verkrachtingszaken en bij mensen die als ‘wilsonbekwaam’ worden gezien door bepaalde handicaps.

Trauma om van te smullen?

In mei 2004 werd een 13-jarig meisje ontvoerd en door de dader seksueel misbruikt. Zij werd met voor- en achternaam genoemd in alle media. Heel Nederland moest kennelijk op de hoogte worden gesteld van de ins en outs. De privacy van misdadigers wordt angstvallig gerespecteerd. Maar van dit jonge meisje moest haar naam en gezicht breeduit in de media met daarbij de afschuwelijke details van wat haar overkomen was. Hoe goed moet je iemand niet kennen en vertrouwen voordat je iemand vertelt dat je seksueel misbruikt bent? Maar ook hierover had dit meisje niets in te brengen. Wat haar overkwam, werd gewoon te grabbel gegooid.

Milly en Ruben

Als u denkt dat dit oud nieuws is, moet ik u helaas teleurstellen. Inderdaad wordt inmiddels vaker terughoudender bericht over slachtoffers van seksueel misbruik. Maar bijvoorbeeld in de zaak Milly (2010) moest iedereen weer precies weten wat er gebeurd was. De vraag of zij al dan niet ook seksueel misbruikt was bleef dagenlang door Nederland zoemen. Ook de publiciteit rond Ruben (2010), de enig overlevende van de vliegtuigramp in Libië, was grensoverschrijdend.

Gehandicapt en geëxposeerd

Maar wat dacht u van de zaak Brandon (januari 2011), de 18-jarige gehandicapte jongen die geëxposeerd werd als zijnde een onhandelbare jongen die met een tuigje vastgebonden moest worden. Nee, u krijgt geen link. De jongen gaf aan, niet met zijn gezicht in de media te willen. Desalniettemin werd hij ook de dag nadat deze wens van hem bij toeval (!) duidelijk werd, weer volop geëtaleerd. En geen haan die ernaar kraaide. Dit etaleren is niet nodig om een beter onderkomen voor Brandon af te dwingen. Misstanden aan de kaak stellen kan ook met eerbied en respect voor de privacy van het slachtoffer. Als de media hier niet in slaagt –zoals blijkt– moet de overheid beschermend optreden.

reacties

Helemaal eens Suzanne!

Wel grappig. Oorspronkelijk is het ook de rol van de media om beschermend op te treden tegen misstanden van de overheid door ze in alle openheid naar buiten te brengen.

Zo beschermen we elkaar....

In je column praat je over de privacy van slachtoffers. Terecht. Maar wat was er gebeurd zonder de beelden van Jolanda Venema. Het is misschien triest maar dit soort zaken gaan pas leven als ze een gezicht hebben. Zowel de moeder van Jolanda als recentelijk Brandon hebben de publiciteit gezocht. Zij hebben deze problematiek een gezicht gegeven , een naam gegeven. Had de media hieraan niet mee mogen werken, hadden de moeders dit niet mogen doen.

Het blijft balanceren. Milly heeft recht op haar privacy, ook in haar graf. Ik wil geen details weten van wat de klootzak met haar gedaan heeft. Ruben heeft recht op zijn privacy, ik hoef niks van hem te weten. Hij mag zijn verdriet delen, maar mag ook alleen verdrietig zijn. Hier is geen groter doel gediend, alleen het doel van de oplages of kijkcijfers.

Dit is het spel van privacy en de pers. Dient het nieuws een groter belang, een grotere oplage of beide. De uitersten kunnen we allemaal invullen, in het midden draait om de integriteit van de journalist. Daar is geen barometer voor.

Uit pure sensatielust komen dit soort voorvallen. Doen voor de wenselijke maatschappelijke gang van zaken geen enkele duit in het zakje. Erg laag bij de grond, dit soort journalistiek! Niveautje -Telegraaf...

Ik meen dat de media een bedenkelijke rol spelen in de samenleving tegenwoordig. De pers zou haar originele taak moeten hervinden, dat is een controle uitvoeren op de politiek door via berichtgeving het volk te informeren. Maar commercie regeert nu de media en het loont om te hypen, paniek te zaaien en spelletjes te spelen.

Zeer zelden zie je journalisten de echte vragen stellen omdat ze bang zijn dat deze of gene politicus dan niet meer wil praten met de journalist of dat ze niet langer in de Nieuwspoort welkom zijn. Of niet welkom zijn in de 'wandelgangen' en die borrel partijtjes.

De media creëren een angst in de samenleving. Daardoor worden mensen bang, vooral ouderen, gezinnen met kinderen. Vervolgens trekken die er op uit om die angst te verspreiden opdat de regering hen beschermt. Koppel dit aan een stelselmatige indoctrinatie met socialisme, en dan zijn de rapen gaar. Immers is socialisme het overhevelen van eigen redzaamheid en verantwoordelijkheid van het individu naar het collectief. Wij Nederlanders kijken dus al snel naar de overheid die 'maar wat moet doen'. En zo ook op het gebied van veiligheid.

De mogelijkheid om privacy schendingen tegen te gaan is zelf privacy in eigen hand te nemen. Kijk niet naar voyeuristisch nieuws. Koop geen Privé, beïnvloed de kijkcijfers door niet te kijken en beheers je eigen nieuwsgierigheid.

En. wees een beetje flink, wees niet aldoor bang voor van alles en nog wat. De media zijn niet onze vriend. En relativeer.

@Benny: Dank voor je reactie, waar ik het voor een groot deel mee eens ben. Goed om ook te wijzen op de eigen verantwoordelijkheid bij mensen in hun kijk- en koopgedrag.

Hiernaast denk ik dat er nog steeds veel (onderzoeks-)journalisten zijn die echt heel goed werk doen op een zorgvuldige manier en dat bij veel journalisten het hart op de goede plaats zit. Maar dat er teveel paniekzaaierij is door veel media om de kijkcijfers en om maar kranten te verkopen is een ding wat zeker is. En heel jammer. Er wordt denk ik (nog) teveel vanuit gegaan dat mensen het liefst slecht nieuws zien/lezen. Dat is oud nieuws.

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Laatste reacties:

Slimme meter weigeren

Martee: Vattenval zit nu erg te pushen voor de installatie van een slimme meter (WarmteLink)....
tegenstander straling: Ik vind mijn privacy zeer belangrijk en op al die extra straling zit ik ook niet echt te wachten....
Anoniem: Installateurs en vastnetbeheerders liegen, misleiden en bedreigen er op los, maar laat je niet intimideren....

Privacy Stemwijzer Eerste Kamer gelanceerd

A. Noniem: De Privacy stemwijzer geeft op mijn Brave browser het volgende terug: Your connection is not private Attackers might be trying to steal your information from www....
Joop: Jaaaa, ik ging het ook meteen doen en vond het zeker geweldig!
kees: onmiddellijk doen!!! u zult verstelt staan, ik tenminste wel....

UWV geeft anderhalf miljoen werkgevers onnodig toegang tot register arbeidsbeperkten

anoniem: Ik zit in het doelgroepregister en baal daar ontzettend van! heb altijd goed gewerkt voor ik er in kwam tot ik ziek werd en een paar jaar in therapie moest....

Privacy-aanbevelingen voor verkiezingsprogrammas Tweede Kamerverkiezingen 2017

Guido: Leuke tekst, maar in praktijk werkt dit niet. Autoriteit persoonsgegevens moet vanwege geld, mankracht en middelen te kort kiezen welke zaak ze wel of niet nemen, dus die doen niets, en negeren ruim 15 jaar schendingen....

Vragen over kentenscannen door belastingdienst

annoniempje: Idd Caroline het gaat alle perken te buiten! Een stelletje bloedhonden zijn het! Nog meer mensen in de problemen en schuldenproblematiek in ons (A) Sociale Nederland!

Honderd gegevens per leerling voor de overheid

Anoniem: Ik mis praktische informatie over wat we kunnen doen....

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.091 seconden