Niks te verbergen? Boete!

De stelling dat wie niks te verbergen heeft, ook niks te vrezen heeft, kan definitief de prullenbak in. De Fraudewet pakt voor het overgrote deel goedwillende mensen die niet in de pas lopen met de instituties.

In maart 2012 komt staatssecretaris de Krom (VVD) van Sociale Zaken met het idee de boetes voor fraude met uitkeringen en toeslagen fors te verhogen. Het centrale punt in deze Fraudewet is de overtreding van de inlichtingenplicht. Want de overheid niet inlichten, is natuurlijk fraude. Verzuim je als burger je gegevens juist en op tijd aan de instanties te melden, dan ben je de klos, ongeacht of er sprake is van opzet of dat het een verschrijving betreft. Bedroegen de boetes eerder zo'n 10% van het ten onrechte verkregen bedrag, nu moest dat 100% worden. Een voorstel van de SP om de boetes te verzachten voor mensen die een eerste keer een fout maken, wordt niet aangenomen. Bovendien wordt maatwerk door ambtenaren onmogelijk gemaakt. Boetes worden wettelijk voorgeschreven en daar mag niemand van afwijken.

Uiteindelijk stemmen op 5 juli 2012 GroenLinks, D66, VVD, SGP, ChristenUnie, CDA en de PVV voor dit wetsvoorstel. PvdA, SP en Partij voor de Dieren zijn tegen.

Bang

De Fraudewet kan niet los gezien worden van het wetsvoorstel uit 2013 van minister Asscher (PvdA) van Sociale Zaken om de burgers structureel door te lichten. Het SyRI-systeem is inmiddels ruimschoots in de media besproken. Door gegevens op allerlei gebieden aan elkaar te koppelen, kan de overheid zien of u een risicogeval bent voor het frauderen met uitkeringen en toeslagen. Zo ja, dan volgt er nadere inspectie. Als dan blijkt dat u niet in de pas van de instituties loopt, worden verstrekte bedragen teruggevorderd en volgt een boete van 100%.

Mensen worden bang van deze overheid. In het rapport van de ombudsman zijn tal van voorbeelden opgenomen van goedwillende mensen die zo geschrokken zijn, dat ze wel uitkijken om nog een keer iets te ondernemen wat mogelijk een overtreding van de inlichtingenplicht met zich meebrengt. De overheid dwingt mensen precies in de pas te lopen op straffe van zware sancties. Mensen willen nu niets meer met het UWV te maken hebben, krijgen slapeloze nachten van de Sociale Verzekeringsbank of zitten liever op de bank dan dat ze tijdelijk of onregelmatig werk accepteren. Geef ze eens ongelijk, want in de wirwar van regels is een boete van 100% zo opgelopen.

De tijden dat goedwillende mensen niets te vrezen hadden van onze controlestaat zijn definitief voorbij.

Doorlichten burgers sociale zekerheid met behulp van SyRI

De Raad van State oordeelt zeer kritisch over de aanpak van minister Asscher en minister Opstelten om fraudeurs op te sporen. Volgens het adviesorgaan stellen de ministers vrijwel geen grenzen aan de hoeveelheid gegevens die ze verzamelen.
Lees verder >>>

reacties

On topic!

www.nationaleombudsman .nl/nieuws/2014/ombudsman-fraudewet-pakt-goedwillende-burgers-aan-als-criminelen

Niks te verbergen? Zie op de volgende pagina het interview van

P.Hustinx:

tinyurl.com/kvmtdsp

 

Er is een probleem met het archief mbt link 2 in mijn bericht van 13:21.

Dat gaat helemaal buiten mij om.

Maar het interview van P.Hustinx heb ik wel gevonden.

vorige.nrc.nl/scholieren/article1596778.ece

En wat als de overheidsinstanties blunderen? Dat is meer regel dan uitzondering. Geldt die wet dan ook omgekeerd?

@Andy

Met een goede advovcaat en waterdichte bewijsvoering de zaak aankaarten bij de rechter.

@G. Dekzeil; ja want een advocaat/procedure aanspannen kost gelukkig niks in Nederland. /sarcasm mode off

Stel je hebt wel iets fout gedaan. Maar je deed het gewoon per ongeluk, omdat je nog nooit met dit soort instanties van doen hebt gehad. En dan? Wettelijk gezien geen poot om op te staan, aangezien rechters tegenwoordig wetsprekers zijn. Recht is nog maar zeldzaam. Toepassen van de wet, ook al is die krom, is het hoogste goed.

Weet je wat ik nou zo jammer vind, dat het alleen maar 1 kant op werkt die fraude gevallen en dat als het UWV fraude pleegt in overheids geschriften dat hier dan nou net weer geen enkele sancties of boetes op staan.

Erg jammer en een gemiste kans is dat om zo ook, net als de burgers zijnde, een hele berg geld te besparen om eerst de rotte appels er zo uit te werken. Natuurlijke selectie van de kneuzen die bij het UWV werken. Zou erg opschonen.

Een boete voor het overtreden van het negeren van de wetgeving zou ook strafvervolging op moeten staan om een punt te maken. Misschien wordt men dan wat voorzichtiger met de gezondheid van patiënten. Inspecties zouden eens binnen het UWV plaats moeten vinden om daar het personeel door te lichten of men wel waarde en normen heeft als mens en of men zelf niet strafbare feiten begaat, dit onderzoek wel door onafhankelijke toezichthouders. Fraude bestrijden, begin eerst bij het UWV zelf.

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Laatste reacties:

Slimme meter weigeren

Martee: Vattenval zit nu erg te pushen voor de installatie van een slimme meter (WarmteLink)....
tegenstander straling: Ik vind mijn privacy zeer belangrijk en op al die extra straling zit ik ook niet echt te wachten....
Anoniem: Installateurs en vastnetbeheerders liegen, misleiden en bedreigen er op los, maar laat je niet intimideren....

Privacy Stemwijzer Eerste Kamer gelanceerd

A. Noniem: De Privacy stemwijzer geeft op mijn Brave browser het volgende terug: Your connection is not private Attackers might be trying to steal your information from www....
Joop: Jaaaa, ik ging het ook meteen doen en vond het zeker geweldig!
kees: onmiddellijk doen!!! u zult verstelt staan, ik tenminste wel....

UWV geeft anderhalf miljoen werkgevers onnodig toegang tot register arbeidsbeperkten

anoniem: Ik zit in het doelgroepregister en baal daar ontzettend van! heb altijd goed gewerkt voor ik er in kwam tot ik ziek werd en een paar jaar in therapie moest....

Privacy-aanbevelingen voor verkiezingsprogrammas Tweede Kamerverkiezingen 2017

Guido: Leuke tekst, maar in praktijk werkt dit niet. Autoriteit persoonsgegevens moet vanwege geld, mankracht en middelen te kort kiezen welke zaak ze wel of niet nemen, dus die doen niets, en negeren ruim 15 jaar schendingen....

Vragen over kentenscannen door belastingdienst

annoniempje: Idd Caroline het gaat alle perken te buiten! Een stelletje bloedhonden zijn het! Nog meer mensen in de problemen en schuldenproblematiek in ons (A) Sociale Nederland!

Honderd gegevens per leerling voor de overheid

Anoniem: Ik mis praktische informatie over wat we kunnen doen....

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.09 seconden